NOVA ODREDBA ZA UČENIKE PRI ODLASKU U ŠKOLU Ukidaju se samoizolacije za učenike, a uvjet za to je negativan brzinski test

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Ukidaju se samoizolacije za učenike, uvjet za to bit će negativan brzinski test. Djeca će se prije odlaska u školu ponedjeljkom testirati. To neće biti od ovog ponedjeljka međutim, nego kada se za to stvore uvjeti, što će biti uskoro – rekao je danas za HTV Božo Pavičin, savjetnik ministra obrazovanja.

– Model o kojem mi već dugo razgovaramo i za koji smo sad u samom finalu da se on primijeni, je ukidanje samoizolacije za učenike svih osnovnih i srednjih škola, što znači da bi sva zdrava djeca išla u školu, a bolesna djeca bi ostala kući – rekao je za HTV  Pavičin.

Uvjet koji je epidemiološki postavljen za to jest da se djeca moraju barem jedanput tjedno samotestirati brzim testovima, dodao je.

To neće biti od ovog ponedjeljka međutim, nego kada se za to stvore uvjeti, poručio je.



– Ima nekoliko logističkih zahvata, to je nabava testova jer se radi o oko 3 milijuna testova koje je potrebno nabaviti. Pitanje je ima li ih na tržištu i koliko. Drugi je logistički problem distribucije po 1300 škola, odnosno 2400 objekata, ako uključimo i područne škole.

– Ponedjeljak je apostrofiran kao jedan od idealnih dana za testiranje jer dolaze učenici nakon vikenda. Oni se protestiraju, i onda ako se pojavi neki pozitivn slučaj, mogu se ponovno testirati – rekao je, ponovivši još jednom da je to projekt ukidanja samoizolacija za učenike.

Pogledajte razgovor:

Komentari