NOVA MJERA? Stožer preporučio pojačan nadzora okupljanja za Zagreb

Facebook

Stožer je jučer donio Odluku o uvođenju nužnih epidemioloških mjera za područje Grada Zagreba. Među nizom mjera koje su i prije već bile na snazi sada je tu i preporuka pojačanog nadzora neformalnih okupljanja u Zagrebu. Mjere vrijede do 31. ožujka.

Među mjerama je obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski u svim zatvorenim prostorima u kojima se obavljaju javne ili gospodarske djelatnosti te odvijaju manifestacije, kulturni ili drugi programi, vjerska i druga društvena okupljanja, ako nije moguće održavanje fizičke distance od najmanje dva metra. Zatim mjera da je na svim društvenim i javnim okupljanjima (manifestacije, priredbe, mise, obredi, sportska natjecanja i druga društvena i javna okupljanja) obavezno pridržavanje svih epidemioloških mjera te uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Tu je i preporuka povećanja broja vozila (tramvaja i autobusa) u javnom gradskom prijevozu u opsegu koji je moguć s obzirom na kapacitete Zagrebačkog električnog tramvaja, kao i preporuka pojačanog nadzora neformalnih okupljanja u gradu Zagrebu.

Nove strože mjere u Dubrovačko-neretvanskoj županiji Na prijedlog Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije uvedene su i nužne epidemiološke mjere za područje Grada Dubrovnika, Općine Konavle, Općine Župa dubrovačka, Općine Dubrovačko primorje i Općine Ston u trajanju do 14. ožujka 2021.

Nužne epidemiološke mjere jesu: – Zabrana održavanja svih javnih događanja i okupljanja na kojima je prisutno više od 15 osoba na jednom mjestu. – Ova zabrana ne odnosi se na profesionalne umjetničke izvedbe i programe koji ne uključuju zborno pjevanje, kinoprojekcije, izložbe u muzejskim, galerijskim i ostalim izložbenim prostorima te sjednice predstavničkih tijela. – Na privatnim okupljanjima i svečanostima može biti prisutno najviše osam osoba iz najviše dva različita kućanstva. – Obustava rada ugostiteljskih objekata i pružanja ugostiteljskih usluga na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, osim za ugostiteljske objekte iz skupina „Hoteli“, „Kampovi“ i vrste Učenički ili Studentski dom ili Akademis iz skupine „Ostali ugostiteljski objekti za smještaj“, a koji smiju usluživati samo goste koji u njima koriste uslugu smještaja, odnosno učenike i studente. – Iznimno ovoj protuepidemijskoj mjeri, ugostiteljskim objektima dopuštena je priprema i dostava hrane, pića, napitaka i slastica. – Ugostiteljski objekti dostavu, odnosno isporuku hrane i pića, napitaka i slastica mogu vršiti uz pridržavanje protuepidemijskih mjera na jedan od sljedećih načina:



osobnim preuzimanjem pred ulazom u ugostiteljski objekt bez ulaska u isti, bez zadržavanja na terasi objekta ili ispred ulaza u ugostiteljski objekt nakon preuzimanja dostavom iz ugostiteljskog objekta vlastitim dostavnim vozilom dostavom iz ugostiteljskog objekta na temelju ugovora o poslovnoj suradnji sklopljenim između ugostitelja i treće osobe (pravne ili fizičke – obrtnici), koji su registrirani i upisani u Upisnik subjekata u poslovanju s hranom takozvanim „drive-in“ načinom. – Zabrana svih treninga u zatvorenim prostorima osim za klubove koji se natječu u 1. i 2. rangu natjecanja u seniorskoj konkurenciji i u 1. rangu natjecanja u juniorskoj konkurenciji na nacionalnoj razini u ekipnim sportovima, kao i klubove koji se u individualnim (pojedinačnim) sportovima natječu u seniorskoj konkurenciji u ekipnim klupskim natjecanjima na nacionalnom nivou u najvišem rangu u liga-sustavu natjecanja te treninga i natjecanja kategoriziranih sportaša u individualnim (pojedinačnim) sportovima i sportaša nacionalne razine koji se pripremaju za europska i svjetska natjecanja, sukladno popisu koji, na prijedlog Hrvatskog olimpijskog odbora, Hrvatskog paraolimpijskog odbora i Hrvatskog sportskog saveza gluhih, odobri Ministarstvo turizma i sporta; – Ova zabrana ne odnosi se na vodene sportove i na beskontaktne pojedinačne sportove u prostorima sportskih balona te na rad teretana i fitness-centara. – Preporuka poslodavcima da broj fizičkih sastanaka smanje na najmanju moguću mjeru te da ih održavaju video ili telefonskom vezom, a ako je fizičko održavanje sastanka neophodno, da se održavaju u što većim prostorijama uz obvezno korištenje maski za lice ili medicinskih maski i održavanje fizičkog razmaka između sudionika sastanka od najmanje dva metra. Zadužuju se stožeri jedinica lokalne samouprave za provođenje pojačanog nadzora pridržavanja propisanih epidemioloških mjera, piše Večernji.hr

Komentari