Nova karta ECDC-a: Hrvatska i dalje u narančastom, zelenoj boji ni traga

facebook

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) danas je objavio novu kartu kojom prikazuju epidemiološke situacije u svakoj državi. Za Hrvatsku obalu se nije promijenilo gotovo ništa, ona je, i dalje, obojana u narančasto.

Stanje kod nas

Ipak, nešto se promijenilo. Promjena je to nagore jer na prošlotjednoj karti dio zemlje bio u zelenom. No, prošle godine Hrvatska je bila označena crvenom bojom već 15. kolovoza, što je izazvalo otkaz mnogih turističkih rezervacija te mnogobrojne odlaske turista koji su već bili u zemlji. Sada se to neće dogoditi prije 2. rujna.

Na prošlotjednoj karti u narančastom je bilo gotovo dvije trećina Hrvatske, Grad Zagreb, sve obalne županije od Istarske do Dubrovačke i sjeverne od Zagrebačke do Međimurske i Koprivničke. U zelenom je tada bilo osam županija, od Karlovačke na zapadu do Vukovarske na istoku.

Oko ovog stanja izjavu je dao ministar zdravstva Vili Beeroš: ” Svjedočimo ubrzanom rastu broja novozaraženih, hospitaliziranih i osoba na respiratoru, u tjedan dana broj hospitaliziranih povećao se za 46,7 posto, a udio osoba na respiratoru za čak 72 posto.”



“Udio necijepljenih među hospitaliziranim osobama pobjeda je nad zdravim razumom i pljuska naporima zdravstvenih djelatnika. To je negacija znanosti i otvoreni put ka novom jačanju epidemije.”

Što predstavlja ta karta?

Epidemiološka karta ECDC-a za Europu objavljuje se svaki tjedan na temelju 14-odnevne incidencije i udjela pozitivnih testova u ukupnom broju testiranih.

Zelenom su na karti ECDC-a označene regije u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih na 100 tisuća stanovnika manja od 50, a udio pozitivnih na covid-19 od testiranih manji od četiri posto ili je 14-dnevna incidencija manja od 75, a udio pozitivnih manji od jedan posto.

Crvena boja znači 14-dnevnu stopu od 75-200, s udjelom pozitivnih većim od 4 posto te područja u kojima je 14-dnevna stopa zaraženih od 200 do 500, a tamno crvena područja u kojima je 14-dnevna stopa veća od 500.

 

 

Komentari