Nova glavna državna odvjetnica: Dokazat ću da je Državno odvjetništvo samostalno i neovisno tijelo u koje naši građani mogu imati povjerenje

Goran Mehkek / CROPIX

Zlata Hrvoj -Šipek, glavna državna odvjetnica Republike Hrvatske, imenovana na sjednici Hrvatskoga sabora 18. svibnja 2020. godine položila je prisegu.

Prisegu je položila pred predsjednikom Hrvatskoga sabora Gordanom Jandrokovićem.

Zahvalila se na povjerenju. Ponosna je i što je prva žena na ovoj funkciji i što je izgovorila novi tekst prisege. U obraćanju je istaknula kako će štititi jedinstvenost, suverenitet i pravni poredak Hrvatske što joj je i zadaća i dužnost.

Svjesna je negativne percepcije javnosti i nepovjerenja građana prema pravosuđu pa će, kaže, raditi na učinkovitom procesuiranju kaznenih djela, posebno onih koruptivne naravi i učinkovitoj zaštiti imovine Republike Hrvatske.



Za to su potrebne promjene u načinu rada koji će potaknuti i ohrabriti državne odvjetnike.

“Čvrsto sam uvjerena da ću uz podršku kolega dokazati da je Državno odvjetništvo samostalno i neovisno pravosudno tijelo u koje naši građani mogu imati povjerenje”, rekla je i zahvalila se i svojoj obitelji, suprugu bez čije nesebične podrške ne bi stajala sada u Saboru.

Predsjednik Sabora Jandroković zaželio joj je sreću u radu i na kraju ceremonije dodao da će se rukovati kada se za to steknu uvjeti.

Zlata Hrvoj-Šipek izabrana je glasovima 80 zastupnika, 40 ih je bilo protiv. Za Hrvoj Šipek Vlada se odlučila nakon razgovora sa šestero kandidata koji su se javili na raspisani poziv.

Njenim izborom popunit će se čelno mjesto u DORH-u upražnjeno od sredine veljače, kada je Dražen Jelenić podnio ostavku na dužnost glavnog državnog odvjetnika nakon otkrića da je zatajio svoje članstvo u masonskoj loži.

Hrvoj Šipek je godinama vodila građanski odjel DORH-a i ima veliko znanje u građanskim predmetima. U DORH-u je od 2000. godine, a u njega je došla pripajanjem dotadašnjeg Državnog pravobraniteljstva. Prije dolaska u DORH radila je u javnom pravobraniteljstvu u Karlovačkoj županiji.

U dva navrata bila je birana za predsjednicu DOV-a, predaje na Pravosudnoj akademiji, autorica je više stručnih radova i bila je članica brojnih radnih skupina za izradu zakona. Specijalizirana je za arbitražne postupke, piše N1.

Komentari