Nogalo: Možemo reći da je Srebrnjak drugi, legalni Janaf. Sigurno je da će taj projekt propasti

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Bivši ravnatelj Dječje bolnice Srebrnjak Boro Nogalo rekao je u TNT-u da je uvjeren da će projekt od pola milijarde kuna, što su ga od onih koji su ga razvili i aplicirali u EU-u preuzele nove strukture, propasti: “Sigurno je da će taj projekt propasti”

Nogalo je prvo komentirao to što projekt “Dječji centar za translacijsku medicinu dječje bolnice Srebrnjak” dalje ide bez njega, čovjeka koji je bolnicu vodio 23 godine i sa suradnicima je “doveo do nekog nivoa”:

“Nije bitno ide li projekt s nama ili bez nas. Ja razumijem da projekt ide bez mene, jer ja sam omražen, osoba koja govori sve u lice, uvijek istinu, uvijek se borim za interese djece i grupacija koje su ugrožene… Ja razumijem da netko ne voli mene, ne voli moj način komunikacije.”

“Ali nije mi jasno da tu (nije nitko) iz tima sa Srebrnjaka koji je stvorio ovaj projekt. Samo da ponovim, to je najveći projekt u povijesti Hrvatske, 63 milijuna eura, to je skoro pola milijarde”, kazao je.



“Taj projekt rade ljudi koji nisu u pedijatriji”

“Ono čega se mi bojimo, ono je što smo vidjeli već u raspisivanju natječaja. U troškovniku imate da se traži ‘zgrada komada jedan’ i ‘projekt komada jedan’. A projekt je predviđen da bude smart projekt, digitaliziran, energetski učinkovit, s najboljim materijalima… Zato je i prihvaćen, da ne govorimo to što su djeca najveći interes, zbog čega je EU prepoznala taj projekt kao najbolji i najveći u EU s obzirom na fokus, koji je dobrobit djece”, objašnjavao je dalje.

“Kad je riječ o djeci, bazična istraživanja nose snažnu etičku komponentu… Sve što napravite u istraživanju, ima primjenu u kliničkoj praksi, nosi koristi za 20, 30 godina, i to ne samo za naciju”, kazao je Nogalo i istaknuo:

“Europa u tome vidi veliku korist.”

“Europa bi htjela da projekt vode pedijatri. Međutim, što se događa? Akademik Vukičević, Samaržija, Stipe Orešković, Brkljačić, ta cijela ekipa, a opet oni imaju podršku s nivoa Grada – Bandić, Redžepi, Jelač itd. – kod te cijele ekipe nigdje ne vidite jednog pedijatra. Onda su ubacili pedijatra Vukovića s Rebra, koji je predstojnik Klinike za pedijatriju s Rebra koji se bavi gastroeneterologijom. Nikoga nema iz užeg područja”, rekao je dalje.

“Ovo je sve sada jedna lakrdija koja se događa pod okriljem politike. Obaviješten je i OLAF, obaviješten je USKOK, obaviješten je DORH isto tako, svi su obaviješteni”, kazao je prenosi N1.

“Možemo reći da je ovo drugi Janaf, međutim legalni Janaf, legalna priča koja se događa oko toga, a ovo je samo jedna priča kako se preuzimaju projekti”, ustvrdio je.

Rekao je još i to da je “ovaj projekt indikator hoće li Hrvatska povući svih onih 22 milijarde eura” od EU-a, te je pri kraju rekao:

“Premijer je na potezu.”

Komentari