Nobilo o Mamićevim optužbama: Ako su suci krivi, onda imamo veliku krizu u pravosuđu…

Rtl

U jučerašnjem dvosatnom obraćanju medijima, nakon što je presuda protiv njega postala pravomoćna, Zdravko Mamić teško je optužio šestoricu hrvatskih sudaca za korupciju i tako potresao ionako već narušeno hrvatsko pravosuđe. Aktualna zbivanja komentirao je odvjetnik Ante Nobilo

‘Uf…ništa jače, ništa preciznije, ništa preciznije prema hrvatskom pravosuđu nije izrečeno. Dakle, ovo je alarm za pokretanje izvida, pokretanje postupka, ja ne kažem da je to istina, ne kažem ni da nije istina, ali kažem da je potrebno vrlo brzo reagirati jer ostavljanje praznog prostora bez nekog pravorijeka državnih organa koji su za to nadležna, stvara se velika šteta hrvatskom pravosuđu, ali i hrvatskom društvu, ali i pojedincima. Zamislite u kakvom su stanju sada suci privatno, a u kakvom su stanju u profesionalnom smislu koji će sutra morati ući u sudnicu i autoritativno s poštenjem koje se predmnijeva jer to je prva karakteristika suca, moraš biti pošten”, kazao je Nobilo za RTL Danas.

Na pitanje je li USKOK tu zakazao ako je činjenica da je Zdravko Mamić još u 10. mjesecu podnio nekakve dokaze USKOK-u, odgovara:

”Iznenađuje me činjenica kad sam čuo da je pet mjeseci prošlo. Oni su morali znati što će se dogoditi kad izađe u javnost. Radi toga, ako su ti suci nevini, država ih mora zaštititi, ne smije ih ostaviti na vjetrometini da ih narod pljuje i da gube privatni i profesionalni dignitet, a ako su krivi, onda imamo veliku krizu u pravosuđu, moraju napraviti brze i korjenite promjene da promijene situaciju. Pet mjeseci je više nego dovoljno”.



Ili ćemo goniti ljude ili ćemo zaštiti ljude

Na pitanje koji je neki realni rok, odgovara:

”Ja ću vam reći, možda je malo složenije otići u Dubai i provjeriti činjenice u Dubaiju iako danas u današnje doba ni to nije neki veliki problem, a sve ovo drugo se događalo u Hrvatskoj i može se provjeriti za par tjedana. Ja ću vas podsjetiti na situaciju grupe Borg. Po mom sjećanju, unutar tri tjedna razriješeno je da Borgovci nisu napravili kazneno djelo iako se radilo o izvanrednim kompliciranim financijskim operacijama, višemilijunskih teških optužbi, međutim državno odvjetništvo je odmah reagiralo. Zašto oni već sad nisu bili pripremni, zašto nisu napravili već sad neku istragu da mogu izaći sa nekim stavom…ili ćemo goniti ljude ili ćemo zaštititi ljude”.

‘Ovo su suci prije svega županijskih sudova što je vrlo jaka priča, četiri su najveća županijska suda u Hrvatskoj koji rješavaju najteže stvari. Je li to nesnalaženje? Ne znam. Je li to strah od onoga što će naći? Ni to ne znam, ali znam da je ovaj predmet morao biti prioritet svih prioriteta. Nema težeg kaznenog predmeta u Hrvatskoj od ovog. Uvijek je bilo i bit će kriminala i mi ćemo se boriti i nikad do kraja nećemo pobijediti kriminal, ali uvijek ćemo se boriti. Ali ovo je udar na sustav. Ako nam pada sustav, onda se nećemo više imati s čime boriti protiv kriminala. Dakle, ovdje moramo utvrditi je li nam sustav trul, je li nam kriminalni sustav koji bi trebao progoniti kriminalce…ako je to palo, onda nakon toga više nemamo ništa, što se tiče političara, to smo zaključili da su sumnjivi i to masovno sumnjivi. Samo se sjetite koliko je članova prošle vlade palo zbog sumnje na korupciju i protuzakonito stečenu imovinu. Tu znamo na čemu smo, ali ako smo u takvoj situaciji sa sucima, onda mi više nemamo institucije kojima građani mogu vjerovati i koji će ih zaštititi”.

Komentari