Nobilo: Brza pravda ne odgovara političarima. Cijeli Agrokor da se srediti u 6 mjeseci

screenshot

Odvjetnik Anto Nobilo komentirao je današnju presudu u aferi Fimi media, ali i općenito stanje u pravosuđu.

Komentirajući nepravomoćnu presudu za HDZ, koji je kažnjen s 3,5 milijuna kuna i u proračun vratiti 14,6 milijuna, što je dvostruko manji iznos nego u prethodnoj presudi, Anto Nobilo je rekao:

Presuda Sanaderu i HDZ-u

“To je ono što je zastupnica optužbe govorila da sud nije prihvatio da su donacije dio izvršenja kaznenog djela, zato je došlo do smanjenja. Meni su interesantniji iskazi odvjetnika HDZ-a i Plenkovića iz kojih proizlazi da se sadašnje rukovodstvo ne tiče to što je HDZ proglašen odgovornim jer nije odgovorno današnje rukovodstvo, a drugo da nema kolektivne odgovornosti. Drugim riječima, premijer koji je predsjednik HDZ-a kaže da to što je HZD odgovoran i mora platiti kaznu od tri i pol milijuna kuna, nije njegov problem. A ja mislim da je.”

Nobilo pojašnjava da je vrijeme učinilo svoje: “Užareni predmet više nije takav. Meni je ovdje važnija stvar što ovaj predmet traje već 10 godina, a trajat će još sigurno dvije do tri dok Vrhovni sud ne odluči. Moramo postaviti pitanje kakva je to pravda koja dolazi nakon 10 ili 12 godina. Ako je Ivo Sanader kriv, onda je trebalo u brzom i efikasnom postupku, nakon dvije-tri godine, odrezati kaznu i on bi već bio pred završetkom. Ako nije kriv, onda mu je nanesena velika nepravda zbog stigmatizacije, bio je građanin drugog reda. S treće strane je društvo koje čeka na pravednu odluku, to je predugo.”



Ističe da ne može nagađati kolika je odgovarajuća kazna budući da su postupku nije sudjelovao, a što se tiče eventualnih nelogičnosti koje se već sad ističu, kaže: “U konačnici će doći do objedinjavanja svih tih presuda kad postanu pravomoćne pa će se nelogičnosti ispraviti.”

Predugi sudski procesi

Slaže se da sudski procesi traju predugo: “Nekoliko je problema. Državno odvjetništvo preširoko ulaže dokumente i preširoko predlaže svjedoke za postupke, većina se pokaže nepotrebna. Postoji način kako najbrže možemo ubrzati ove postupke – traju dugo, ruše ugled pravosuđa… Znamo da sirotinja i beznačajni predmeti mogu biti brzo gotovi, ali javnost interesiraju visokopozicionirane osobe, kako se s njima postupa, kako im se dijeli pravda i kroz to je ogledalo cijelog društva”, rekao je i dodao:

“Ima odugovlačenja sa svih strana pa i od strane odvjetnika, ali odvjetnici imaju manevar koliko sudac dozvoli. Postupci se mogu ubrzati, svaka i najveća rasprava može biti gotova za godinu dana. Prije nekoliko tjedana Čačić je dao prijedlog izmjene zakona o kaznenom postupku. Trebalo bi se uvesti kontinuirano suđenje za predmete iz nadležnosti USKOK-a gdje su državni dužnosnici optuženici. Ako to uvedete, da bude najmanje 15 radnih dana svaki mjesec, onda se postupak brzo može završiti. Za to se treba dobro pripremiti. To je 150 radnih dana u 10 mjeseci, svaki predmet tu može biti završen. Može se primijeniti samo na slučajeve kad su u pitanju državni dužnosnici, u predmetima koji su kancerogeni u društvu.”

Slučaj Agrokor

Isto je ponovio komentirajući Agrokor: “Ta napuhana optužnica, o kojoj svi govore da je ogroman predmet, ima 50 svjedoka. Njih se može riješiti u 50 dana, a vjerojatno u 35 po ovom modelu koji sam objasnio. Cijeli Agrokor se može riješiti u 6 mjeseci bez problema. Pogrešno nam je iskustvo. Suci svaka dva mjeseca imaju dva do tri raspravna dana, tako se dođe do 10 godina. Ali treba raditi svaki dan od 9 do 2,3 popodne i onda imate vremena za pripremu nove ture iduća dva do tri tjedna. Govorim o najvažnijim predmetima, društveno najvažnijim predmetima. Treba stvoriti brzi trakt za društveno najopasnije predmete, da imamo brzo i pravedno suđenje, da se u godinu dana vidi rezultat. Suci i odvjetnici će se prilagoditi.”

Smatra da takva “brza pravda” ipak ne odgovara političarima: “Brza pravda prema politički eksponiranim ljudima ne odgovara političarima, a oni kontroliraju pravosuđe. Brza pravda prema članovima Vlade, parlamenta, županima, predsjednicima općina ili gradova, to ne odgovara političarima.”

Na kraju je Nobilo osnivanje Visokog kaznenog suda ocijenio bespotrebnim: “Smatram da je nepotrebno i da nije u skladu s Ustavom jer gotovo sve alate koje je imao Vrhovni sud za ujednačavenje sudske prakse, ovaj mu je zakon oduzeo, a Ustav kaže da je Vrhovni sud nadležan za ujednačavanje sudske prakse. Možda je Vrhovni sud trebalo pojačati sa sucima, ali ovaj sud je nepotreban. No, kad je zakon donio, moramo to slijediti.”

Komentari