Nobelovac Handke opet izlagao svoje simpatije prema Miloševiću

Austrijski književnik i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke je u razgovoru za tjednik Die Zeit iznova obranio svoj sporni stav prema događajima na području bivše Jugoslavije u devedesetima i simpatije prema Slobodanu Miloševiću.

“Niti jedna riječ koju sam napisao o Jugoslaviji nije pogrešna. Niti jedna. To je književnost”, rekao je Handke, koji je dobio Nobelovu za “lingvističku ingenioznost”.

Austrijski književnik, dijelom slovenskog porijekla, je ponovo osudio njemačku ulogu u događajima koji su prethodili srbijanskoj agresiji u Jugoslaviji, te iznova Bošnjake opisao kao “muslimanske Srbe”.

“Kako je Njemačka mogla priznati Hrvatsku, Sloveniju i Bosnu i Hercegovinu kad na ovom području više od trećine stanovništva čine pravoslavni i muslimanski Srbi. Tako je nastao bratoubilački rat a nema gorih ratova od bratoubilačkih ratova”, rekao je Handke.



On je izjavio kako mu u njegovom angažmanu stalo do Jugoslavije a ne do Srbije a to je objasnio svojim porijeklom.

“Ja sam Jugoslaven po mojoj majci i po mom ujaku koji živi u Mariboru. Moj djed je tada glasao za priključenje Koruške Jugoslaviji. Jugoslavija mi je nešto predstavljala. I zato je netočno da sam se zalagao za Srbiju. Meni je bilo stalo do Jugoslavije”, rekao je Handke.

Handke je do rata bio i “hrvatski” autor. U Hrvatskoj su koncem šezdesetih godina prevođeni njegovi romani i objavljivani u nakladama August Cesarec, Mladost i Znanje. Njegovi su dramski tekstovi, također, izvođeni u brojnim kazališnim kućama.

No, sve to palo je u vodu i zaborav početkom devedesetih kada je Handke “izabrao stranu” i svrstao se uz Miloševića i srbijansku destruktivnu politiku. Od tada ga do danas “zao glas” ne prestaje pratiti.

Komentari