Mladi neće smjeti u kafiće, smanjuje se broj ljudi u javnom prijevozu, mise će biti preko TV-a i tako sve do Božića 

Vlada RH

Skok na sam vrh Europske ljestvice najgore zaraženih zemalja Vladu je natjerao na nove dosad najžešće mjere u drugom valu epidemije koje će trajati do Božića. Tako ih je barem najavio šef Kriznog stožera i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović nakon sastanka premijera sa svim hrvatskim županima.

Božinović nije precizirao o kakvim će se točno mjerama raditi, kaže o tome će Stožer odlučiti danas popodne, a mjere će se uvesti krajem tjedna.

“Ovo će sada biti sigurno najjače mjere do sada u ovoj fazi, drugom valu epidemije sa željom da se zaustavi to širenje, sa ciljem da zdravstveni sustav bude neopterećen, odnosno da ne bude preopterećen. Virus se ponaša tako da kad doneseš one najrestriktivnije mjere, primjerice dva tri tjedna ili mjesec dana, čim dođe do popuštanja mjera, on se ponovno razmaše. Zbog toga poanta, bar mi tako mislimo, nije bila da se krene odmah na najstrože mjere nego one koje se donese da se postepeno pooštravaju. Moramo razmišljati i o tome da se i ekonomski preživi i imati u vidu koliko zatvaranja mogu imati negativni utjecaj na mentalno stanje nacije”, kazao je Božinović.

No, na stolu u Banskim dvorima danas je odluka o potpunom zatvaranju kafića i restorana i to do samog Božića. Zabranit će se i sve kulturne aktivnosti, prije svega kazališne i kino predstave. Škole će raditi kao i dosad o režimu njihova rada odlučivat će od prilike do prilike njihovi osnivači županije i ravnatelji.



Istodobno će se nastojati ograničiti broj putnika u gradskom i prigradskom prometu i to tako da niti u jednom autobusu, tramvaju ili vagonu ne bi smjelo biti više od 30 posto ljudi. Kako bi se to postiglo od škola će se tražiti da uvedu različite termine za početak nastave a od građana da što više rade od kuće.

Komentari