Njemački mediji opisuju Hrvatsku kao ‘turističku korona-zemlju’

Izvor: HTZ

Berliner Morgenpost istaknuo je osam zemalja u koje Nijemci običavaju putovati, a u kojima, kako pišu, “rastu korona-žarišta”. Naša zemlja navedena je kao treća po redu.

“WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) upozorava na veliki rast broja zaraženih koronavirusom u pojedinim zemljama. Donosimo gdje prijete nova žarišta”, tako je Berliner Morgenpost započeo svoj članak.

Prije nego što će započeti pregled, novinarski trojac je naveo da su daleko najgore pogođene zemlje epidemijom koronavirusa SAD, Brazil, Indija i Rusija.

“Ali, i u drugim zemljama također se bilježi sve više i više zaraženih”, navodi se u članku.



Na prvom mjestu Berliner Morgenpost navodi Srbiju, i to kao “Korona-žarište: Srbija”. Ističe se da u je u ovoj zemlji do 16. srpnja pobrojeno više od 19.000 zaraženih i 492 umrla, i to unatoč tome što je “do sada Balkan bio ispod radara koronavirusom posebno pogođenih regija”.

Za Srbiju se navodi da su tako teškom stanju pridonijeli službena politika, protesti, a posebno nofometna utakmica u Beogradu na kojoj se okupilo 15.000 gledatelja. Protuepidemiološka politika Aleksandra Vučića označena je kao “nedosljedna”.

Na drugom mjestu slijedi Sjeverna Makedonija, “mala zemlja” u kojoj je zabilježeno “više od 8500 slučajeva zaraze i 393 umrla” do 16. srpnja. Najnovija situacija je takva da se u toj zemlji bilježi između 80 i čak 170 slučajeva dnevno.

“Slično se stanje razvija i u Bosni i Hercegovini, na Kosovu i u Albaniji”, navodi se u članku.

Navode se Zagreb i Slavonija kao posebno pogođene regije

Crnu Goru u članku se ne spominje. No, potom slijedi Hrvatska:

“I u Hrvatskoj broj dnevno novozaraženih naglo raste od 25. lipnja. Prije toga pandemija se ovdje smatrala već prevladanom.”

List kao posebno pogođene regije u Hrvatskoj ističe Slavoniju i Zagreb, a kao slabije pogođene novim razbuktavanjem epidemije navodi “turističke regije Istru i dalmatinsku obalu”.

U svibnju je Berliner Morgenpost objavio zaseban članak: “Odmor u Hrvatskoj je, unatoč rastućem broju slučajeva koronavirusa, moguć”, što je linkao i u najnoviji članak.

Slijedi pregled destinacija putnika iz Njemačke na drugim kontinentima, u pravilu s gorom epidemiološkom slikom od one u Hrvatskoj, ali očito manje bitnom Berlinu, zbog manjeg broja putovanja iz Njemačke na ta mjesta.

Riječ je o: Južnoafričkoj Republici, Izraelu, Australiji i Peruu, prenosi N1.

Komentari