Njemački kancelar Olaf Scholz razgovarao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i zatražio povlačenje ruskih vojnika iz Ukrajine

Foto: Twitter

Uništena i napuštena vojna vozila stoje uz cestu. Vojnu opremu, oružje i streljivo ruski vojnici kao da nisu ni pokušali ponijeti. Pred munjevitim naletom ukrajinskih snaga na sjeveroistoku zemlje vrijeme je za okupatore bilo predragocjen luksuz.

– Bježali su poput miševa. Trčali su i napuštali sve – vozila, suborce. Jednog su svojeg ranjenika ubili, kako bi lakše mogli pobjeći, rekao je jedan ukrajinski vojnik.

U kratko vrijeme ukrajinska je vojska oslobodila golem teritorij, na kojem tek slijedi uspostavljanje potpune kontrole.

– Stabilizacijske mjere dosad su dovršene na području većem od 4000 četvornih kilometara. Stabilizacija se nastavlja na oslobođenom teritoriju otprilike jednake veličine. Naše snage otkrivaju ostatke okupatorskih snaga i saboterske skupine, privode kolaboracioniste i uspostavljaju sigurnu zonu, rekao je Volodimir Zelenski, ukrajinski predsjednik.



U Izjumu, kao i u drugim oslobođenim gradovima, posvuda tragovi razaranja. Na svjetlo dana izlaze i brojna svjedčanstva ljudi, koji su preživjeli rusku okupaciju. Artem je u zatočeništvu proveo više od 40 dana.

– Tjerali su me da držim dvije žice spojene na struju. Ispitivali su me i povećavali voltažu. Govorili su da lažem i nastavljali s mučenjem. Nekim su zatvorenicima to radili svaki drugi dan, kaže.

Ukrajinska strana tvrdi da su konvoji ruske vojne opreme iz strateški važnog okupiranog Melitopolja krenuli prema Krimu. Premda se povukla, ruska vojska nastavlja sa žestokim topničkim napadima, često na civilnu infrastrukturu. Ukrajina traži još oštrije sankcije za Rusiju, kao i daljnju pomoć zapada u opskrbi oružjem.

S ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom telefonski je razgovarao njemački kancelar Olaf Scholz te zatražio povlačenje ruskih vojnika iz Ukrajine i pronalaženje diplomatskog rješenja utemeljenog na poštovanju ukrajinskog suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Komentari