Njemački izaslanik poručio Vučiću: Siguran sam da je EU Srbiji atraktivnija od Rusije

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se s Manuelom Sarrazinom, specijalnim izaslanikom njemačke vlade za Zapadni Balkan. Razgovarali su o ekonomskoj suradnji, bilateralnim odnosima te europskim integracijama Srbije, javlja Al Jazeera.
Također, tema razgovora bila je i situacija u regiji, kao i inicijative za povezivanje država Zapadnog Balkana. Nakon sastanka je priopćeno da je Vučić istaknuo da će Srbija intenzivnije nastaviti slijediti europski put i očekivanje da će angažman specijalnog izaslanika dati dodatni zamah suradnji među državama Zapadnog Balkana, što bi u znatnoj mjeri pridonijelo očuvanju stabilnosti i mira u regiji.

Vučić želi da se napori Srbije prepoznaju u EU

Vučić je istaknuo da je Srbija odgovornim i ozbiljnim pristupom regionalnoj politici prepoznata kao pouzdan partner, posvećen dijalogu i razvoju regionalnih odnosa u svim sektorima i da daje veliki značaj Berlinskom procesu.

“Srbija se snažno angažira u svim aktivnostima organiziranim u okviru Berlinskog procesa, a inicijativa Otvoreni Balkan predstavlja još jedan proaktivni pristup naše zemlje regionalnom povezivanju”, rekao je Vučić.



Vučić je naglasio da je od ključnog značaja da se napori Srbije prepoznaju i u samoj Europskoj uniji, kako bi se zemljama regije pružili poticaj i ohrabrenje na europskom putu. Kazao je da je Njemačka najveći vanjskotrgovinski partner Srbije i da je Srbija zainteresirana za dodatno jačanje te suradnje.

Sarrazin: Uvjeren sam da je narodu u Srbiji EU atraktivnija od Rusije

Sarrazin je istaknuo da će politika proširenja i rad na osnaženju suradnje među državama Zapadnog Balkana biti jedan od prioriteta vanjske politike Njemačke tijekom sljedećih godina, navodi se u priopćenju. Također, naglasio je želju i za jačim angažmanom cijele Unije u regiji.

Upitan o odnosima Srbije i Rusije u kontekstu ruskog napada na Ukrajinu, Sarrazin je odgovorio kako je uvjeren da je narodu u Srbiji EU atraktivnija od Rusije.

“Očekujemo od Srbije da se usuglasi s odlukama Europske unije u vezi s Rusijom. To ne mora biti odjednom, nego postepeno”, rekao je Sarrazin te dodao da ne govori o krajnjem roku. Istaknuo je da Njemačka očekuje jasnije korake od nove vlade Srbije

“Jasno je da od nove vlade očekujemo jasnije korake, ne prema nama, nego prema svom javnom mnijenju”, prenosi Al Jazeera izjavu Manuela Sarrazina.

 

Komentari