Njemački biskup odgovorio na vatikanske kritike prijedloga reformi: Ženama bi omogućio da postanu svećenice, ukinuo bi celibat…

Bozidar Vukicevic / CROPIX

Biskup koji je u središtu reformatorskih težnji Njemačke katoličke crkve u nedjeljnoj je propovijedi odgovorio na ljetošnje kritike upućene iz Vatikana

“Svatko tko izbjegava dijalog s modernošću pa se čak tomu kategorički opire, posve gubi priliku da unese promjene u modernu kulturu i da ljude današnjice pridobije za Kristovo učenje”, rekao je Georg Bätzing u propovijedi održanoj u zapadnonjemačkom gradu Essenu

Bätzing je na čelu Njemačke biskupske konferencije, te vodi i skupinu Sinodski put koja teži za reformama: da se i ženama omogući da postanu svećenice te da Crkva prizna i blagoslovi istospolne veze, a želi i reforme vezane uz svećenićki celibat i odnose s autoritetom.

Vatikan je u srpnju kritizirao Sinodski put kazavši da on nema ovlasti podučavati biskupe o doktrini ili moralu te je upozorio da bi to moglo rezultirati raskolom u Katoličkoj crkvi.To što biskupi pokušavaju provesti u Njemačkoj nije “jeftini” odgovor na pitanja današnjice, rekao je Bätzing.

“Riječ je o putu Crkve od samog početka”, rekao je predsjednik Njemačke biskupske konferencije.

Objasnio je da se pokušava spasiti ono što je pozitivno u Crkvi pošto je zadnjih godina narušen njezin ugled razotkrivanjem niza zastranjenja, od spolnog zlostavljanja i nečovječnog postupanja prema domorodačkim zajednicama do pronevjera novca.

Četvrto zasjedanje sinodske skupine počinje u četvrtak.

Sinodski put, čiji naziv potječe od okupljanja svećenika i vjernika koji su oblikovali doktrine ranog kršćanstva, odražava široko rasprostranjenu frustraciju vodstvom pape Franje, posebno u sjevernoj Europi.

U većem dijelu Europe i Sjeverne Amerike blagoslov istospolnih zajednica i zaređenje žena nisu kontroverzni, no takav bi potez službenog Vatikana mogao biti rizik za otuđenje većih zajednica u Južnoj Americi i Africi.

Na kongresu održanom u veljači, 115 svećenika i 115 članova laika iz Središnjeg odbora njemačkih katolika glasalo je za to da se i svećenicima dopusti stupanje u brak, a s odbora je poslana i poruka da se spolni odnos istospolnih parova ne bi trebao smatrati grešnim.

Sudionici su tada istaknuli i da bi laici trebali imati više utjecaja na izbor biskupa – što je osjetljiv zahtjev u Njemačkoj gdje su mnogi vjernici razočarani nespretnim postupanjem crkvenih dužnosnika u slučajevima svećeničkog zlostavljanja djece.

Tijekom 2020. crkvu je službeno napustilo više od 400.000 od 23 milijuna njemačkih katolika.

 

Komentari