Njemačka očekuje veliki broj migranata koji dolaze preko Bjelorusije

ilustracija, wiki

Njemačka savezna pokrajina Brandenburg, koja na svom istočnom dijelu graniči s Poljskom, u sljedećim mjesecima očekuje dodatnih nekoliko tisuća migranata koji preko Bjelorusije i Poljske ilegalno ulaze u Njemačku, priopćeno je danas u Potsdamu.

– Mi moramo računati s tim da će se migranti koji se već nalaze u Poljskoj, Litvi i Latviji pokušati domoći Njemačke, rekao je ministar unutarnjih poslova savezne pokrajine Brandenburg Michael Stuebgen obraćajući se odboru za unutarnjopolitička pitanja u lokalnom parlamentu u Potsdamu.

 

On je ukazao na to da u Bjelorusiju još uvijek dolazi mnogo migranata iz Iraka, Sirije i Irana ali je napomenuo kako se ne zna točan broj migranata koji se nalaze na putu prema Njemačkoj.



 

Rekao kako je broj migranata koji pokušavaju prijeći poljsko-njemačku granicu još uvijek vrlo udaljen od situacije s kojom se Njemačka suočila tijekom migrantske krize 2015./2016.

 

Stuebgen je odbacio zahtjeve nekih saveznih pokrajina poput Saske, koja također graniči s Poljskom, koja traži uvođenje privremene kontrole ove šengenske granice.

 

Predsjednik Sindikata policajaca Andreas Rosskopf smatra da broj ilegalnih prelaska granice koji se posljednjih dana kreće između 120 i 280 dnevno još uvijek ne opravdava zatvaranje granica.

 

Heiko Teggatz iz Njemačkog policijskog sindikata je međutim mišljenja da bi trebalo uvesti kontrole na granicama prije nego se situacija otme kontroli.

 

– Mislim da bi policija trebala obaviti svoju zadaću i sprječavati ilegalne prelaske granice umjesto da se svodi na transportno poduzeće koje migrante prebacuje u izbjegličke smještaje u zemlji, rekao je Teggatz.

 

Njemački ministar unutarnjih poslova Horst Seehofer je odbacio uvođenje kontrola granica te se založio za pojačanu suradnju i pomoć poljskim graničarima u čuvanju poljsko-njemačke granice.

 

Kako se pretpostavlja, bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko kao odmazdu za sankcije Europske unije, planski dovodi građane zemalja bliskog i srednjeg istoka te Afrike u Bjelorusiju odakle ovi pokušavaju preko Poljske doći do zapadnonjemačkih zemalja poput Njemačke.

 

EU je između ostalog, nedavno priprijetila sankcijama zrakoplovnim prijevoznicima koji migrante prebacuju do Bjelorusije.

Komentari