NJEMAČKA IZVELA REKORDAN IZNOS ORUŽJA Politička načela njemačke vlade nisu vrijedna ni papira na kojem su napisana

Njemačka vlada je 2019. postavila novi rekord – izdala je dozvole za izvoz oružja i vojne opreme u iznosu od više od osam milijardi eura. U usporedbi s prišlom godinom je ukupna vrijednost tog odobrenog izvoza gotovo udvostručena – sa 4,8 na 8,015 milijardi. Od toga 32 posto otpada na izvoz oružja, a ostalo je vojna oprema. To proizlazi iz odgovora njemačkog ministarstva privrede na jedno zastupničko pitanje stranke Zelenih, javlja njemačka agencija dpa. Pritom treba naglasiti da se ne radi o ukupnoj vrijednosti doista proizvedenog i izvezenog oružja, već o dozvolama za njegov izvoz u skoroj budućnosti.

Dosada je rekordna godina bila 2015. kada je izvezeno vojne opreme u vrijednosti 7,85 milijardi eura. Posebno je porasla prodaja takozvanim “trećim zemljama”, dakle izvan zemalja koje nisu članice Europske unije i NATO-saveza. Tim je zemljama prodano oružja i vojne opreme za gotovo milijardu eura više u odnosu na prethodnu 2018. godinu. S obzirom na veliko povećanje ukupnog izvoza, udio izvoza u te treće zemlje je međutim smanjen sa 52,8 posto na 44,1 posto.

Oružje diktaturama

Izvoz oružja u treće zemlje je u Njemačkoj sporan prije svega zbog učestalih kršenja ljudskih prava u nekima od njih, kao i zbog toga jer su one umješane u neke regionalne vojne sukobe. Do sredine prosinca se među deset najvažnijih zemalja u koje su oružje i vojna oprema izvožene bile Alžir, Egipat, Ujedinjeni Arapski Emirati, Katar i Indonezija. No ukupno gledano najviše dozvola je izdano za izvoz oružja u Mađarsku, čija vlada je najavila znatno povećanje vojnih izdataka.

U razdoblju između 2016. i 2018. je bio zabilježen stalni pad odobrenog izvoza. Prast u 2019. nadležni ministar privrede Peter Altmaier (CDU) objašnjava dugim razdobljem formiranja nove vlade, zbog čega se nakupilo puno zahtijeva njemačkih proizviđača oružja i vojne opreme koje je trebalo odraditi.



Državni tajnik u tom ministarstvu Ulrich Nußbaum u svom odgovoru na zastupničko pitanje skreće pažnju na to da “ukupan iznos odobrenog izvoza unutar nekog određenog vremenskog razdoblja nije kriterij na osnovu kojeg bi se mogla karakterizirati politika izvoza oružja”. Po njegovom mišljenju potrebno je detaljnije pogledati sastav izvezene robe i njena namjena. Ali o tome njemačka vlada nije željela dati detaljne informacije.

Programirana koalicijska svađa

Ovaj rekordni izvoz mogao bi dovesti do novih trzavica unutar velike koalicije između Demokršćana (CDU) i Socijaldemokrata (SPD). Iz redova SPD-a se već čuju glasovi koji traže da se iz svega povuku konzekvence. Zamjenik šefa socijaldemokratskog zastupničkog kluba u njemačkom parlamentu Bundestagu Sören Bartol je zatražio da se pravila po kojima se odobrava izvoz oružja pooštre. “Njemačko oružje se može prodavati samo našim bliskim partnerima, a nikako zemljama koje vode ratove”, smatra Bartol.

Socijaldemokratski zastupnici su prije nekoliko tjedana izglasali dokument u kojem se traži pooštravanje sada važećih smjernica za izvoz vojne opreme. U međuvremenu i novoizabrano stranačko vodstvo pojačava pritisak. “Potpuno je neprihvatljivo to koliko često se njemačko oružje pojavljuje u kriznim područjima i diktaturama”, izjavio je šef stranke Norbert Walter-Borjans njemačkim medijima.

Opozicija traži obustavu izvoza

Stranke Zelenih i Ljevica već dugo se zalažu za restriktivniju politiku izvoza oružja i vojne opreme. Stručnjakinja za pitanje naoružanja iz redova Zelenih,

Katja Keul kritizira prije svega činjenicu da je za 817 milijuna eura porastao izvoz u treće zemlje, čime je gotovo udvostručen. “Tu ne pomaže ni ukazivanje na to da je u rekordne visine porastao i izvoz oružja našim partnerima”, naglašava Keul.

Stručnjakinja za vanjsku politiku unutar Lijeve stranke Sevim Dagdelen zatražila je sa svoje strane zakonsku zabranu izvoza oružja. “Politička načela njemačke vlade nisu vrijedna ni papira na kojem su napisana. Ove rekordne brojke samo potvrđuju prljavu realnost”, kaže Dagdelen.

Komentari