Nižu se reakcije na uhićenje bivše ministrice. Uz nju uhićen i ravnatelj moćne državne agencije, evo tko je on

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Jutros su po nalogu novoosnovanog Ureda europskog javnog tužitelja uhićeni bivša ministrica Gabrijela Žalac i još tri osobe. Kako doznajemo, među uhićenima je i ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric. Kako javlja policija, svi su uhićeni zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

Zadnjih gotovo šest godina na poziciji je ravnatelja SAFU-a. Na stranicama Ministarstva financija stoji kako je Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU nadležna za objavu natječaja, ugovaranje, plaćanje i provedbu projekata iz EU fondova, prenosi Jutarnji.hr.

Uhićenje bivše ministrice izazvalo je niz reakcija.

Javio se predsjednik SDP-a, Peđa Grbin, koji je rekao da je SDP dugo ukazivao na afere koje se vezuju uz Žalac, kao i da su pokrenuli i postupak njezina opoziva.



“Premijer Plenković tada ju je snažno branio i nije vidio ništa sporno u njenom radu. Ovo što danas vidimo nije ništa novo, jer je afera objavljena još 2019. godine. Žao nam je što nadležna tijela nisu postupala brže. Da se u ovu priču nije upetljao OLAF, Europski ured za borbu protiv prijevara, vjerojatno bismo još dugo čekali da se protiv Gabrijele Žalac pokrene postupak. To je najbolji pokazatelj katastrofalnog stanja u hrvatskom pravosuđu”, objavili su.

Uhićenje je komentirao i saborski zastupnik Bojan Glavašević.

“Mercedes-ministrica i šef agencije za administriranje europskog novca uhićeni su temeljem europskog uhidbenog naloga, ne temeljem istrage USKOKA. To je ogroman skandal, i ovime je ugled Hrvatske pred ostatkom Unije vrlo ozbiljno narušen.

Mercedes-ministrica je, usput budi rečeno, i dalje članica predsjedništva HDZ-a, onog istog HDZ-a za koji Andrej Plenković tvrdi da nema veze sa Sanaderovim HDZ-om. A, član HDZ-a, pa i neki šefić u stranci je, pogađate, i ovaj drugi uhićeni. Čekam da mi Plenković opet objasni da njegova stranka nije kriminalna organizacija. Kao što kažu “Zločesta djeca” u jednom skeču: “I svi se grohotom nasmijaše””, napisao je Glavašević.

Predsjednik Sabora, Gordan Jandroković nije želio komentirati uhićenje. “Nemam nikakvih informacija, naravno da me vijest iznenađuje. Ne znam ni kontekst ni dublju informaciju pa je ne mogu komentirati”, odgovorio je Jandroković na pitanje novinara da komentira vijest da je bivša ministrica Gabrijela Žalac odvedena na obavijesni razgovor u ured Europskog javnog tužitelja zbog afere Software, prenosi N1.

Komentari