Niz nelogičnosti i na jednoj i na drugoj strani: Tko govori istinu u slučaju navodne deportacije Nigerijaca?

screenshot/youtube

“Ne znamo koliko je bilo sati, stavili su nas u vozilo, dvojica su bila i smijala su nam se. Rekli su nam da idemo u Bosnu. Nikad nisam bio u Bosni, letio sam Turkish Airlinesom u Zagreb. Nikad nisam bio u Bosni, ne znam Bosnu. Odjednom smo se našli u šumi, oni su nas izbacili iz vozila, bojao sam se, nisam znao tko su ti ljudi s kojima su nas ostavili. Nikad nisam bio tamo, a oni su nam rekli da ako ne krenemo, ustrijelit će nas. Bojao sam se, počeo sam plakati. Nisam znao kamo idemo”, rekao je Abia Uchenna Alexandro iz Nigerije.

On je jedan od petorice nigerijskih državljana, voditelj i četiri studenta, koji su 12 studenog legalno ušli u Hrvatsku i na području Istre sudjelovali na sportskom natjecanju. Voditelj i jedan sudionik natjecanja legalno su se iz Hrvatske vratili u Nigeriju, dok je jedan u Hrvatskoj zatražio azil, potvrdila je policija.

Za preostalu dvojicu Nigerijaca policija nema evidentiran legalan izlaz iz Hrvatske.

“Policija nije evidentirala njihov legalan izlazak iz RH niti su policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja nezakonitih migracija, postupali prema osobama s tim imenom i prezimenom”



Njih dvojica tvrde da ih je policija uhvatila na ulazu u tramvaj u Zagrebu, i to 17. studenog, nakon čega ih je deportirala u Bosnu i Hercegovinu.

“Činjenica je da su se 18. studenog uredno odjavili iz hostela u Zagrebu”, odgovorio je MUP.

S druge strane, studenti tvrde da sada putovnice imaju. U Veliku Kladušu im je putovnice navodno poslao prijatelj poštom. Putovnice je prijatelj navodno našao u hostelu u Zagrebu.

Kako su ona Nigerijci završili u Velikoj Kladuši? Ako je istina da su policajci deportirali Nigerijce, to su morali učiniti tajno i ilegalno, bez ikakvog papirnatog traga.

Sindikat policije ima drugu teoriju

Dubravko Jagić iz Sindikata policije ima drugu teoriju.

“Može se dogoditi da ih je netko prokrijumčario, ostavio i rekao “Evo, tu ste.” U to ne mogu ulaziti. Kruže priče da ih je netko u Zagrebu utrpao u maricu i odvezao do graničnog prijelaza… pa to je nemoguće! Vrlo jednostavan je razlog, mi se ne smijemo maknuti iz svog područja, a uostalom, nemamo toliko benzina ni toliko marica da bi ih natrpali”, pojasnio je Jagić.

To bi značilo da su misleći da bježe u smjeru Slovenije, naišli na krijumčara koji ih je odveo u krivom smjeru.

Očito je da postoje nelogičnosti i u jednoj i u drugoj strani priče. Međutim, nemoguće je ignorirati činjenicu da studenti vjerojatno nisu bili u Hrvatskoj samo zbog sportskog natjecanja.

Komentari