Nitko u EU ne bi lockdown 2.0, ali već sad se zatvaraju barovi, gradovi. Evo kako stoji Hrvatska

Od utorka, pa na najmanje dva tjedna, u cijelom Parizu bit će zatvoreni svi barovi, pet milijuna ljudi, većinom iz Madrida i okolice ne smije napuštati svoje četvrti ili gradove, osim ako je to zbog posla, škole ili odlaska liječniku. Samo četiri članice EU-a su u zelenom.

Norveška (13,9 novooboljelih na 100.000 stanovnika u posljednja dva tjedna), Cipar (14,6), Finska (15,5) i Njemačka (18,4) jedine su članice EU-a, prema izvještaju Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC), u kojima se novi val epidemije covida-19 nije razbuktao preko granice od 20 novozaraženih na svakih 100.000 stanovnika tijekom dva tjedna.

Preko te granice, objašnjava ECDC, rizik od zaraze novim koronavirusom smatra se “vrlo visokim”, kao i opasnost “izrazitog utjecaja” na osjetljive osobe, odnosno osobe odranije narušenog zdravlja.

S druge strane su Češka (167,6), Nizozemska (140,3) i Francuska (120,3).



Nakon prvog vala epidemije, mnogi dijelovi Unije svjesni su onoga što im sada prijeti. Pa je tako Pariz prije dva tjedna proglasio otkazivanje “najmanje 20 posto” kirurških zahvata po bolnicama kako bi se ostavio prostor za oboljele od covida na odjelima intenzivne skrbi.

Sredinom kolovoza Francuska je šokirala svijet brojkama od po 3000 novozaraženih dnevno. Sada je to već skoro 17.000.

A Hrvatska?

Prema najnovijem dvotjednom izvještaju HZJZ-a, proslijeđenom europskim zdravstvenim agencijama, naša zemlja je trenutno na 64,8 novozaraženih na 100.000 stanovnika svakih 14 dana. A to je daleko iznad praga od 20 novozaraženih u tim odnosima, iznad čega se rizik od zaraze smatra “vrlo visokim”.

Hrvatska zasad još ne donosi novi paket strožih mjera protiv covida-19, ali je prilično izvjesno da će uskoro maske biti obavezne u svim zatvorenim prostorima diljem zemlje, pa tako i u ugostiteljskim objektima.

Što Hrvatsku očekuje narednih jesenskih i zimskih mjeseci u nekoliko je navrata za N1 posljednjih tjedana komentirao pulmolog s “Jordanovca” Saša Srića.

“Imamo 650 ‘plus minus’ kreveta na intenzivnoj njezi, s time da imamo oko 672 liječnika intenzivista koji raspolažu znanjem rada u intenzivnim jedinicama, odnosno s respiratorima. A imamo i tu disproporciju s obzirom na to da imamo oko 800 respiratora. Uz to je još 250 naručenih”, kazao je Srića krajem rujna.

“Broj intenzivnih kreveta je relativno mali. U ovom trenu ta je brojka dovoljna. Mi se nadamo da ćemo imati onaj A scenarij, ali moramo biti pripravni na onaj crni scenarij”, kazao je tada.

Prema podacima HZJZ-a do danas je od covida-19 u Hrvatskoj umrlo, koliko je registrirano, 304 ljudi, ukupno je oboljelo 18.084, a 334 oboljela su trenutno na liječenju u bolnici, piše N1.

Komentari