NISU ODUSTALI OD VELIKOSRPSKE IDEJE: Mladi Srbi sve pozivaju na odmor u ‘srpsku Dalmaciju’

Zvonimir Barisin / CROPIX

“Srbija za mlade” nevladina je organizacija koja ima svoje Facebook i Instagram stranice na društvenim mrežama, a kako stoji u opisu na njihovim stranicama, riječ je o timu “mladih ljudi, budućih ekonomista, dizajnera, menadžera, filologa i drugih stručnjaka”, koji se okupio oko zajedničke ideje: “da naprave iskorak ka drugačijoj percepciji Srbije kao dinamične, atraktivne i izazovne zemlje”, piše Direktno.hr.

Možda nikome ne bi zapali za oko da na njihovim stranicama kao izazovna i atraktivna lokacija u srpskom turizmu na njihovim stranicama nije navedena ni manje ni više nego – Hrvatska. Točnije, izvor Cetine koji je postao naširoko poznat upravo zahvaljujući impresivnim fotografijama koje se šire društvenim mrežama.

Riječ je o još jednoj u nizu činjenica koje pokazuju kako Srbi, pa očito ni mlade generacije, nisu odustali od velikosrpske ideje i prisvajanja tuđeg teritorija, očito ne prihvaćajući činjenicu da je izvor Cetine, bio i jest u srcu Dalmatinske zagore, u srcu Hrvatske.

“Srbija za mlade” je organizacija za “omladinski turizam”, a kako navode, želja im je da pruže “mogućnost svim mladim sanjarima da otkriju, istraže i zavole duhovne i materijalne vrijednosti Srbije i tako uhvate svaki svoj dan dajući mu smisao”. To bi bilo sasvim u redu, međutim da mali problem u njihovoj promociji Srbije za mlade je taj što svojataju prirodne ljepote, kulturnu tradiciju i turističke destinacije u Hrvatskoj.



Sve glasniji zagovaratelji tzv. srpskog svijeta
“Rijeka Cetina izvire na sjeverozapadnim obroncima Dinare i poznata je kao najduža rijeka u Dalmaciji. Ovo vruće se zove i Vruće vruće ili Glavaš. Točna dubina Glavaša nije poznata, a ronioci su je istraživali do 115 metara dubine. Rezervirajte svoju omiljenu ljetnu avanturu kod nas!”, stoji u objavi koju prate hashtagovi #srbija #srbija🇷🇸 #instagramsrbija.

Istu objavu podijelili su i na svom profilu na Facebooku pod naslovom “Serbia4youth”, na kojoj se nalazi video snimljen na izvoru Cetine, a u kojem se navode hashtagovi #cetina, #krka, “izvorcetine, #dinara, #krka, #srbija, #travelsrbija, ali niti u naznakama nema navođenja Hrvatske kao države u kojoj se izvor rijeke stvarno nalazi.

Da se takvo nešto ne radi slučajno potvrđuju i komentari pored fotografije izvora rijeke Cetine, poput: “Lijepa je naša srpska Dalmacija, šta bi mi bez nje i njenih ljepota”, a na koji mu administratori stranice odgovaraju: “Tako je, bravo za komentar i hvala puno!”

Skandalozno je da nakon što u Srbiji sve glasniji postaju zagovaratelji tzv. srpskog svijeta, nakon što smo svjedočili primjerima svojatanja hrvatske kulture (primjer s dubrovačkom književnošću), zatim, sjetimo se četničkog derneka u Mirkovcima gdje se pjevalo pjesme o “srpskom” Kninu i Dubrovniku, sada su se još počeli svojatati i dijelovi Lijepe naše kao poželjne “srpske destinacije”. Jedno je očito – Srbi se ne mire s postojanjem hrvatske države, a žalosno je da se i nove generacije Srba odgajaju na lažima.

Potonji primjer nije samo pokušaj provokacije, nego svjesno prešućivanje činjenica, ali i s pokušajem stvaranja dojma kod novih mladih generacija, da su granice Republike Srbije puno šire i da je u redu svojatati ih, zaključuje Direktno.hr.

 

Komentari