Ništa od zatvora za fra Šimu Nimca i Jasnu Bilonić

Ilustracija

Vrhovni sud Republike Hrvatske poništio je presudu kojom su još 2014. godine zbog prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi bili osuđeni nekadašnji župnik fra Šime Nimac i bankarica Jasna Bilonić. Suđenje će početi ispočetka zbog bitne povrede kaznenog postupka.

Fra Šime Nimac je tri puta s računa župe na svoj račun prebacio oko deset milijuna kuna, nakon prodaje crkvenog zemljišta u Baškoj Vodi te mu je splitski Županijski sud izrekao zatvorsku kaznu u trajanju od dvije godine. Bankarica Jasna Bilonić, koju je odvjetništvo teretilo zbog poticanja na kazneno djelo, osuđena je na godinu i devet mjeseci zatvora.

Na presudu su se žalili Vrhovnom sudu, koji je žalbu zaprimio 23. veljače 2015. i trebalo je gotovo pet godina da presudu ukinu i predmet vrate na novo suđenje, a pravomoćnost predsude čekali su na slobodi.

Optužnica Županijskog državnog odvjetništva je fra Šimu Nimca teretila da je tvrtki “Sunčani Bast” prodao oko 40 tisuća četvornih metara crkvenog zemljišta u Bastu kod Baške Vode koje je bilo u vlasništvu župe Blažene Djevice Marije.



Bankarica i tadašnja direktorica sektora privatnog bankarstva Splitske banke je fra Šimu Nimca, prema tvrdnjama optužbe, nagovorila da nakon prodaje zemljišta podigne novac sa župnog računa i prebaci ga na svoj osobni račun što je on i učinio.

Teretilo ih se i da su od novca navodno kupili jahtu, luksuzni automobil, te zatvorili stara dugovanja prema bankama, a na računu bankarice je kasnije pronađeno 2,3 milijuna kuna, ali ostatak nikada.

Komentari