NIŠTA OD PRODULJENJA PRAZNIKA, Vlada: Nema prenošenja blagdana s vikenda na prvi radni dan nakon toga

Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Ako blagdan i praznik “padnu” na subotu ili nedjelju, prvi sljedeći radni dan ipak neće biti neradni kao što je to predlagala saborska zastupnica Radničke fronte Katarina Peović. Njezin su prijedlog odbili članovi hrvatske Vlade na sjednici u četvrtak, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, Katarina Peović je prijedlog o izmjeni Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u Republici Hrvatskoj predsjedniku Hrvatskoga sabora podnijela 8. srpnja.

“Stav je Vlade da važeći Zakon sasvim zadovoljavajuće uređuje materiju blagdana i neradnih dana te primjereno, uz duboko poštovanje radničkih prava, regulira i pitanje neradnih dana koji se vezuju uz blagdane i praznike”, odgovoreno je iz Vlade.

Pojašnjavaju kako postojeći Zakon, među ostalim, uzima u obzir cjelinu društvenih i ekonomskih odnosa iz koje proizlazi ekonomska nužnost održavanja postojeće razine organizacije radnih procesa u Republici Hrvatskoj i s tim povezanog načina organiziranja rada i kroz sadašnji pristup tematici neradnih dana ako padaju u dane blagdana i praznika.



“Vlada napominje kako je postojeći pravni pristup, kada su u pitanju blagdani i neradni dani, na snazi od samog početka državnosti Republike Hrvatske. Dakle, u pravnom sustavu Republike Hrvatske u posljednjih 30 godina nikada nije bila predviđena mogućnost prenošenja na sljedeći radni dan blagdana koji padaju u nedjelju ili na neradni dan”, objašnjavaju u Vladi.

Još jedan prijedlog je odbila Vlada na sjednici. Odbijen je Mostov prijedlog da politička stranka prestaje postojati ako je pravomoćnom sudskom odlukom proglašena krivom za kazneno djelo koje se progoni po službenoj dužnosti, objavio je Jutarnji list.

Komentari