Nino Raspudić: Državom umjesto sabora upravlja Stožer, to je državni udar

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Saborski zastupnik Nino Raspudić (Klub Mosta) poručio je u srijedu da državom umjesto sabora, kao najvažnijeg političkog tijela, upravlja Nacionalni stožer civilne zaštite, što je ocijenio “svojevrsnim državnim udarom”.

“Zašto glumimo najvažnije političko tijelo u zemlji i hinimo zakonodavca kada Stožer upravlja pandemijom i nama, određuje nam smijemo li ući zgradu Hrvatskog sabora”, upitao je Raspudić u saboru i takav način upravljanja državom nazvao “svojevrsnim državnim udarom”.

Stožeru je poručio da se urazumi dok nije prekasno, dok se još može ići legalno kroz institucije, ističući kako će doći dan kad će se ispitivati njihova djela, prenosi Index.

Propitivao je i koje su nakane uvođenja covid-potvrda.



“Je li svrha prisila na cijepljenje sprječavanje širenja zaraze? Ne može biti razlog jer se ona covid-potvrdama ne zaustavlja, zarazu šire i cijepljeni i necijepljeni”, istaknuo je Raspudić.

“Do kraja mjeseca obvezno testiranje za sve na račun države”
Ustvrdio je da cijepljenje treba biti slobodan izbor svakog građanina, a da se covid-potvrdama ta sloboda mnogima gazi.

“Ako zarazu prenose i cijepljeni i necijepljeni, treba testirati i jedne i druge”, ocijenio je i predložio da do kraja mjeseca testiranje bude obvezno za sve i da ga plaća država.

I Marijan Pavliček (Klub Hrvatskih suverenista) ocijenio je da treba testirati sve koji ulaze u institucije, i cijepljene i necijepljene, jer svi mogu prenositi virus.

“Stožer je necijepljene okarakterizirao kao najveću ugrozu za društvo, podijelio društvo na cijepljene i necijepljene”, naglasio je Pavliček i poručio kako on, kao osoba koja se nije cijepila, ne smatra da predstavlja ugrozu za društvo.

“Hoće li necijepljeni dobiti vrpcu oko ruku?”
“Što je sljedeće, hoćemo li mi necijepljeni dobiti vrpcu da je stavimo oko ruku?” upitao je zastupnik.

Stipo Mlinarić (Klub Domovinskog pokreta) je uoči obilježavanja pada Vukovara pozvao političare koji će doći u Kolonu sjećanja da pognu glavu jer nisu napravili svoj posao po pitanju pronalaska nestalih.

“Kako možemo Vukovaru odavati pijetet ako ne znamo gdje je samo iz Vukovara 350 ljudi koji se još vode kao nestali, kakvi su to političari koji mogu doći 18. studenoga u kolonu i govoriti fraze?” upitao je Mlinarić.

Zanima ga provodi li se Zakon o nestalima koji je donesen 2019., što je napravljeno u šest mjeseci ili godinu dana, što je napravljeno u posljednjih 30 godina na pronalasku nestalih.

“Političari trebaju pognuti glavu u vukovarskoj Koloni sjećanja”
“Niste poduzeli ništa i dajete si pravo da govorite o pijetetu prema žrtvama Vukovara, Škabrnje i svih ostalih mjesta, nakon 30 godina dosta je floskula, trebamo podvući crtu i reći dosta je ovoga bilo”, kazao je Mlinarić.

Katica Glamuzina (Klub Socijaldemokrata) je u povodu Dana jednakih plaća ukazala na diskriminaciju žena po pitanju plaća, ocijenivši kako bi bilo lijepo da se ta diskriminacija u zemlji ukine i pokaže da su hrvatske žene jednako valorizirane kao hrvatski muškarci.

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) i Urša Raukar Gamulin (Klub zeleno-lijevog bloka) upozorile su u slobodnom govoru na likvidaciju Brodarskog instituta.

Drže kako je cilj likvidacije domoći se 120 tisuća kvadrata atraktivnog zemljišta procijenjenog na oko 230 milijuna kuna. “To podsjeća na privatizaciju i pretvorbu iz 1990-ih gdje su tvornice likvidirane, a vrijedne nekretnine prodavane”, kazala je Raukar Gamulin.

Siniša Hajdaš Dončić (Klub SDP-a) osvrnuo se na ministra obrane Marija Banožića, usporedivši ga s Krležinim Filipom Latinovićem. “Nepoznati ministar prvo što radi je da nabavlja nekretninu i lijepo je uređuje, a sve kako bi pokazao da je važan i poseban”, istaknuo je Hajdaš Dončić.

Anja Šimpraga (Klub SDSS-a) pozvala je, pak, da obiteljima ubijenih u akciji Oluja otpišu dugovanja nastala gubitkom parnica za naknadu štete.

 

Komentari