Nikolina Brnjac: Ovo je prekretnica i dodatno upozorenje svima, moramo odlučiti želimo li imati uspješnu sezonu ili ne

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL

Šokantno je odjeknula vijest kako je hrvatska obala iz zelenog ponovno ušla u narančasto na ECDC (Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti) epidemiološkoj karti. To je komentirala Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta i rekla kako je to prekretnica i dodatno upozorenje svima da “moramo biti svjesni kako je epidemiološka situacija ključna za daljnji interes gostiju i da moramo odlučiti želimo li imati uspješnu sezonu ili ne”.

“Još jednom apeliram na sve građane, turističke djelatnike i ugostitelje, kao i turiste da budu odgovorni, cijepe se i poštuju epidemiološke mjere”, istaknula je ministrica za Hinu.

Zanimljivo je da je od 25. lipnja do 15. srpnja, Hrvatska na toj karti bila cijela zelena, što je dalo dodatni optimizam i dobar start turističke ljetne sezone.

Ministrica ističe i da su upravo u lipnju krenuli s obilaskom županija kako bi upozorili na važnost pridržavanja epidemioloških mjera i održavanja dobre epidemiološke situacije.


Nikolina Brnjac je naglasila kako su “poduzete sve aktivnosti kojima je Hrvatska pozicionirana kao sigurna destinacija, čemu u prilog ide turistički promet kao i značajna potražnja za našom destinacijom”

Na upit koliko se može ta ECDC-ova, tzv. “korona karta” i njen način i model zoniranja mijenjati, za što već dulje vrijeme apeliraju iz sektora turizma i pojedinih hrvatskih regija/županija, ministrica ističe da se Hrvatska od početka snažno zalaže za nadogradnju karte na ECDC-u i REOPEN-u EU kako bi se osigurao detaljniji prikaz po regijama – umjesto sadašnjeg prikaza po NUTS 2 regijama, prikazom po NUTS 3 (razina županija), upravo onako kako na prikaz epidemiološke situacije u Hrvatskoj gleda primjerice Njemačka, na temelju podataka Robert Koch-Instituta.

Treba li se bojati dolaska britanskih turista?

“Zajedno s potpredsjednikom Vlade Davorom Božinovićem poslala sam prijedlog svim ministrima turizma i unutarnjih poslova EU da se omogući takav prikaz”, rekla je Nikolina Brnjac.

Komentirala je i dolaske britanskih turista, kojih se od kraja srpnja očekuje u većem broju zbog ukidanja gotovo svih mjera u Britaniji, napominjući da “s obzirom da se i dalje nalazimo u uvjetima pandemije te svjedočimo i pojavi novog soja virusa koji se i brže širi, nužno je prije svega biti oprezan”.

“Svakako me zabrinjava činjenica da je u Ujedinjenoj Kraljevini vrlo rasprostranjen delta soj, međutim, vjerujem da se uz dodatne mjere može kontrolirati i dolazak eventualnih nositelja tog soja”, zaključila je ministrica turizma i sporta.

Hrvatska obala više nije zelena na novoj koronakarti EU-a

Komentari