Nikolina Brnjac: Hoteli i kampovi prema fiskaliziranim računima bolji su nego 2019. godine. To nam govori da smo krenuli u dobrom smjeru

Photo: Davorin Visnjic/PIXSELL

Na inicijativu premijera Andreja Plenkovića u utorak se u Opatiji održao sastanak s ministricom turizma i sporta Nikolinom Brnjac, još nekoliko ministara, zatim s predstavnicima turističkog sektora, županima priobalnih županija te s gospodarstvenicima. Razgovaralo se o dosadašnjem tijeku turističke sezone, epidemiološkoj situaciji te mjerama koje se poduzimaju za stabilnost gospodarstva, tržišta rada i turizma. 

Nikolina Brnjac je rekla kako je “zasad sezona iznad očekivanja prema brojkama”.

“Možemo vidjeti da su hoteli i kampovi prema fiskaliziranim računima bolji nego 2019. godine. To nam govori da smo krenuli u dobrom smjeru”, istaknula je ministrica.

Govorila je o prijavama za sredstva Nacionalnog plana oporavka i otpornosti te naglasila kako se za vrijeme prijave za ta sredstva radilo na tome da se “više okrenemo održivom turizmu i proizvodima veće dodane vrijednosti, a prema tome će se rasporediti novci iz plana”.



Ministrica je napomenula kako smo za sada “najsigurnija destinacija na Mediteranu”.

“Prema svim brojkama možemo biti zadovoljni rezultatima. Odgovornost turističkog sektora bila je velika, mjere se poštuju i to je najvažnije da bismo imali dobar rezultat za cijelu godinu. Buking je dobar i za rujan i listopad, pa možemo imati dobru turističku godinu”, naglasila je.

Osvrnula se na epidemiološke mjere te istaknula kako je odgovornost svih lokalnih stožera vidljiva u brojkama.

‘Otkazivanje rezervacija ne ostavlja dobru turističku sliku’, smatra ministrica

Nikolina Brnjac je rekla kako “razumije ugostitelje, ali vjeruje da su i oni svjesni da uz ove mjere možemo imati dobru turističku godinu”.

“Nismo imali dobru predsezonu, ali rujan i listopad mogu biti dobri. Vjerujem da je Stožer dobio adekvatne mjere, jer oznaka najsigurnije destinacije na Mediteranu to pokazuju. Mislim da se svi u turističkom sektoru slažu da je važno nastaviti raditi, i zato su mjere donesene. I na velikim se okupljanjima treba pridržavati svih propisanih mjera. U kontaktu smo i sa županijskim stožerima. Istarska ima najviše turista, no mislim da župani mogu biti zadovoljni situacijom, kao i ostatak turističkog sektora”, rekla je ministrica.

Govorila je o otkazivanju rezeravacija te naglasila kako takav način poslovanja ne ostavlja dobru turističku sliku.

“Ugovorni odnos znači puno i sudski se može pokrenuti postupak. Vjerujem da se takve stvari ne bi više trebale događati na našoj obali”, zaključila je ministrica turizma i sporta za N1. 

Komentari