NIJE ŠIJA NEGO VRAT Aladrović: Cijepljenje neće biti obavezno, ali će biti uvjet za dobivanje potpore

Josip Aladrović/Zeljko Hladika/PIXSELL

Mnogo bure u javnosti izazvala je izjava premijera Andreja Plenkovića o tome da potpore za očuvanje radnih mjesta neće dobiti oni koji se ne žele cijepiti. U petak je tu izjavu pokušao objasniti Josip Aladrović, ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike koji je rekao kako cijepljenje protiv koronavirusa neće biti obvezno, ali će svakako biti povezano s isplatom potpora za očuvanje radnih mjesta. 

Ministar je rekao kako je procijepljenost niska, zbog čega “možda ugrožavamo i turističku sezonu”. Stoga je Vlada odlučila povezati ekonomski i epidemiološki sustav tako da stimulira one koji su se cijepili, objavio je N1.

Aladrović je istaknuo kako će se početkom sljedećeg tjedna s poslodavcima i sindikatima razgovarati o modelu ostvarenja te ideje.

“Želimo vrlo snažno vezati epidemiološku situaciju s ekonomskom, jer ono što smo imali u prethodnoj fazi ne može biti financijski praćeno”, naglasio je.



Dodao je kako je nerealno očekivati da će se, s jedne strane, cijelo vrijeme moći pratiti ekonomske mjere i stimulirati ekonomija, čuvati radna mjesta, raditi na tome da se poveća bruto domaći proizvod (BDP) te da se sve poslovne aktivnosti odvijaju neometano, a s druge strane, imati nisku razinu procijepljenosti.

‘Treba razlikovati cijepljene od onih koji pravo vlastite slobode stavljaju na prvo mjesto’

“Ta dva elementa su u važnoj koliziji i moramo ih što snažnije integrirati”, rekao je Aladrović.

Izrazio je sigurnost da će se pronaći model koji će biti pravno održiv. Ponovio je da Vlada ne želi uvesti obvezu cijepljenja, nego razlikovati one koji su cijepljeni, “dakle odgovorni po svim aspektima, i onih koji pravo vlastite slobode stavljaju na prvo mjesto”.

Upitan kako se konkretno namjeravaju vezati potpore uz procijepljenost, posebno ako se uzme u obzir GDPR i to što cijepljenje nije obvezno, naglasio je da cijepljenje i dalje neće biti obavezno.

Na upit o tome hoće li poslodavci morati prisiliti svog radnika da se cijepi odgovorio je protupitanjem “koliko je realno da netko radi u turizmu, prima domaće ili strane goste za što porezni obveznici izdvajaju novac, a ne želi minimalan dio zdravstvene zaštite?”

Komentari