NIJE SATIRA NI NEWS BAR Bernardić tuži Povjerenstvo za sukob interesa jer su rekli da nije smio uzeti stipendiju

Martin Novosel, Varaždinske vijesti

Prije samo sedam mjeseci, Davor Bernardić je bio žestok.

“Ova vlast negira Povjerenstvo, osnivanje kojega nam je bio uvjet za ulazak u Europsku uniju, a nakon brutalne smjene Dalije Orešković, vjerojatno im je namjera bila imati na daljinskom Natašu Novaković, ali ona se pokazala dosta neovisnom zbog čega je pritisak koji dolazi iz redova vladajućih potpuno neprihvatljiv”, poručio je gostujući na Hrvatskom radiju.

Predsjednik SDP-a, neformalni šef opozicije i prvi čovjek antikorupcijskog saveza političkih stranaka se, međutim, samo pola godine poslije pridružio vlastima koje je prozivao zbog pokušaja da se sudskim putem zauzda rad neovisnog tijela koje se bavi sukobom interesa. Davor Bernardić se time, samo koji mjesec prije parlamentarnih izbora, svrstao uz Andreja Plenkovića, Milana Bandića, Tomislava Karamarka i druge koji žele Povjerenstvu značajno ograničiti ovlasti i time, jasno, usput, sebe oprati od presuda u kojima su proglašeni krivima zbog kršenja načela obnašanja dužnosti.

Nuklearna katastrofa

Nevolja je za Bernardića počela kad je prošle jeseni Povjerenstvo odlučilo da je prekršio načela obnašanja dužnosti jer je 2014. godine primio stipendiju privatne škole Cotrugli vrijednu 263 tisuće kuna. S obzirom na to da je u trenutku primanja dara bio saborski zastupnik i predsjednik najveće gradske organizacije tada vladajuće stranke, Povjerenstvo je ustanovilo da se našao u odnosu ovisnosti koja bi mogla utjecati na njegovu objektivnost prilikom odlučivanja o privatnim visokoškolskim ustanovama.

Jasno da je takva odluka za Bernardića, zbog koje HDZ nije propustio poentirati, koliko god to bilo bizarno neukusno značila i određenu političku štetu. No, njegova upravna tužba koju je, kako su nam potvrdili iz Upravnog suda u Zagrebu podnio 26. ožujka protiv odluke Povjerenstva, u odnosu na to je – nuklearna katastrofa.

Pokušava razoružati Povjerenstvo

Naime, kako je Telegramu potvrđeno iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, šef oporbe u tužbi “osporava nadležnost Povjerenstva za donošenje odluka kojima se utvrđuje povreda načela djelovanja propisana člankom 5. Zakona o sprječavanju sukoba interesa bez povezivanja povrede načela s nekom drugom odredbom Zakona koja propisuje točno određena ponašanja koja predstavljaju povredu istog”.

Dakle, Bernardić smatra da Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nema pravo donositi presude na osnovu povrede načela obnašanja dužnosti. Točno ta ista zamjerka je u srcu svih pokušaja HDZ-a da razoruža Povjerenstvo čije su odluke njihovim ljudima već radile političke probleme, a i ubrzale pad HDZ-ove Vlade 2016. godine.

Komentari