‘Nevidljivi’ ministar spominje se kao mogući ministar obrane. Evo tko je Mario Banožić

Davor Pongracic / CROPIX

Javnosti slabo poznat Banožić u fotelji ministra državne imovine naslijedio je Gorana Marića, a sada se spominje kao mogući ministar obrane, što je iznenadilo mnoge s obzirom na to da nema iskustva u tom sektoru.

Na pitanje koje kvalifikacije mora imati ministar obrane, sam Banožić odgovorio je da su to tri kvalifikacije – dobar izborni rezultat, stručnost i odluka mandatara.

Iz Banožićeva životopisa vidljivo je kako najviše iskustva ima u turizmu, no njegovi stari/novi kolege u vladi smatraju da će se dobro snaći u bilo kojem sektoru, iako baš nisu sigurni što je po struci.

Ministar prometa Oleg Butković jučer je na N1 televiziji poručio kako je Banožić spreman za bilo koji resor te dodao da je pravnik je po struci. Na službenim stranicama Vlade u životopisu Banožića jasno je navedeno kako je završio Ekonomski fakultet u Osijeku, na kojem je kasnije i doktorirao.



Kratka biografija

Mario Banožić rođen je 10. ožujka 1979. godine u Vinkovcima. U poduzeću Santini zaposlio se 2003. kao komercijalist za uvoz i izvoz. Godinu dana kasnije zapošljava se kao generalni direktor u tvrtki Son-Ugo-Cor. Obnašao je dužnost voditelja odsjeka za turizam Vukovarsko-srijemske županije, godinu dana kasnije počeo je raditi kao asistent na Veleučilištu Lavoslav Ružička.

Krajem 2017. godine imenovan je predstojnikom Ureda državne uprave u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a prije je bio pročelnik za kulturu i turizam Grada Vinkovaca.

Član je Središnjeg odbora stranke i člana Središnjeg odbora Akademske zajednice HDZ-a ‘dr. Ante Starčević’.

Iz njegove je imovinske kartice vidljivo da ima prijavljeno prebivalište u Vinkovcima te prima plaću od 18.857 kuna neto. U braku je, a on i supruga podigli su kredit u iznosu od 105.000 kuna svako od njih. Mjesečna rata iznosi 960 kuna. Također, ministar otplaćuje i kredit od 15.000 eura.

U vlasništvu ima stan od 81,97 kvadrata u Vinkovcima. Vozi automobil Hyundai Tucson 2.0 iz 2008. te Nissan Terraneo.

Predsjednik je udruge Cromar – Hrvatske udruge za marketing, član je Izvršnog odbora Lovačkog društva Sloga Vinkovci te član Lovačkog društva Vinkovci.

Interes javnosti Banožić je privukao i drastičnom transformacijom i promjenom imidža. U medijima se pojavila i informacija kako je u srednjoj školi svakog ljeta završio na popravnom ispitu.

Komentari