NESLUŽBENO Predsjednik jača svoj tim; Milanovićev savjetnik za vanjsku politiku bit će bivši suradnik i kuhar

Zoran Milanović/Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Predsjednik Zoran Milanović uskoro će, kako se nesluženo doznaje, imenovati novog savjetnika za vanjsku politiku. Riječ je, potvrđeno je iz više izvora, o sadašnjem hrvatskom veleposlaniku pri Svetoj Stolici, Nevenu Pelicariću. Iz Rima, kamo je na veleposlaničku dužnost otišao 1. studenoga 2015., dakle prije pet godina, trebao bi se vratiti do kraja ove godine.

Pelicarić je već bio Milanovićev vanjsko-politički savjetnik u vrijeme njegova premijerskog mandata. Riječ je o diplomatu srednje generacije. Istih je godina kao i Zoran Milanović, također je studirao pravo (doduše dvije godine dulje od Milanovića), a u Ministarstvu vanjskih poslova zaposlio se već 1991., godinu prije nego što je diplomirao.

Čini se, međutim, da se Pelicarić nije pripremao za preuzimanje uhodanog obiteljskog posla nego za diplomaciju. Od mladih je dana uz studij prava učio i jezike. U životopisu navodi da govori četiri strana jezika – engleski, njemački, talijanski i španjolski, a francuski poznaje pasivno.

U MVP-u je napredovao brzo i bio upućivan na atraktivne destinacije – 1992. samo godinu dana od zapošljavanja, sa samo 26 godina otputovao je u New York na dužnost drugog tajnika Hrvatske misije pri UN-u. Nakon povratka u Ministarstvo u Zagrebu bio je načelnik Odjela za UN i sudionik mirovnih pregovora za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja. Nakon 2000. smjenjivala su se razdoblja provedena na diplomatskim pozicijama u Europi.



‘Kad si gladan nisi svoj’

Predsjednik Milanović, dakle, za vanjskopolitičkog savjetnika uzima iskusnog diplomata koji je prepoznatljiv i po prakticiranju i zagovaranju važnosti gastro diplomacije. U više je javnih istupa Pelicarić rekao da mu kuhanje nije samo hobi, nego i važan dio diplomatskog rada. Večere za svečana diplomatska druženja, naime, kuha sam. Večernjem listu je ispričao da je prošlo ljeto u Rimu osobno kuhao satima večeru za kardinala, državnog tajnika Svete Stolice Pietra Parolina i veleposlanike članica EU, priređenu u povodu okončanja hrvatskog predsjedanja Unijom, piše Jutarnji.

Pelicarić rado ističe da se na diplomatskim druženjima uz jelo i vino puno više doznaje od sugovornika te da su se veliki povijesni sukobi među državama često rješavali ne samo za zelenim pregovaračkim, nego i za bijelim – blagovaoničkim. Možemo se, dakle, nadati da će novi Milanovićev savjetnik uspjeti za bijeli stol posjesti dvije unutarnje hrvatske žestoko zaraćene strane – premijera i predsjednika. I da će im vođen motom “kad si gladan – nisi svoj” skuhati i poslužiti večeru pomirenja.

Komentari