NEPOZNATA PRIČA S KRAJA DRUGOG SVJETSKOG RATA Skupina vojnika NDH promijenila je stranu i s partizanima oslobađala Češku

Skupina vojnika NDH promijenila je stranu i s partizanima oslobađala Češku od nacista, piše u nedjelju Večernji list, donoseći nepoznatu priču s kraja Drugog svjetskog rata.

Vojnici NDH, sastavljeni od mornara i brdskog pješaštva, poslani su 1945. kao ispomoć u Protektorat Češke i Moravske koji je bio pridruženi dio Trećeg Reicha. Hrvati su se sprijateljili s mjesnim stanovništvom, a njihov zapovjednik Ivan Babić je, svjestan kakva bi ih sudbina mogla snaći u slučaju poraza, počeo razmišljati o prelasku na drugu stranu.

Svojim vojnicima je rekao: “Ako me budete slušali, nakon završetka rata u Beogradu i Zagrebu dočekat će nas s muzikom”. Uskoro su se pridružili češkim partizanima i promijenili ime u Prva jugoslavenska partizanska brigada “Maršal Tito”.

Vojnici NDH, sada partizani, u borbama su od nacista preuzeli važno skladište oružja Jívák, pri čemu su kod mjesta Ledcea poginula tri vojnika NDH, Hrvati Mato Divković i Ivan Stanić te Grk Laurenti Kebrusalidze.



U grad Nymburk 10. svibnja ušle su partizanske jedinice Pavela Hložeka, a s njima i njihovi hrvatski drugovi koje su toplo dočekali domaći stanovnici koji su ove sretne trenutke zabilježili na fotografijama na kojima se vide i hrvatski vojnici, kao i njihovi zapovjednici Ivan Babić i Milan Georgijević, donosi Večernji list.

Komentari