NEPOTIZAM? Na Pravnom fakultetu u Splitu zaposlene dvije asistentice koje nemaju ni pravosudni ispit

Mario Todoric / CROPIX

Odbijeni su kandidati s više objavljenih stručnih radova, s odrađenim vježbeničkim stažem i položenim pravosudnim ispitom, s iskustvom predavanja, nagradama rektora Sveučilišta u Splitu i dekana Pravnog fakulteta u Splitu

Pravni fakultet u Splitu slijedi institucije koje vode kadrovsku politiku po načelu nepotizma i klijentelizma, a na štetu izvrsnosti te na koncu uz veliku financijsku štetu za samu svoju ustanovu, piše u srijedu Jutarnji list.

Prije manje od mjesec dana fakultet je zaposlio dvije asistentice za predmet građansko pravo II i građansko procesno pravo koje nemaju pravosudni ispit niti su doktorandice, a odbio je kandidate s više objavljenih stručnih radova, s odrađenim vježbeničkim stažem i položenim pravosudnim ispitom, s iskustvom predavanja, nagradama rektora Sveučilišta u Splitu i dekana Pravnog fakulteta u Splitu i ispunjenim svim obavezama na doktorskom studiju iz građanskopravnih znanosti, osim samog doktorata, koji je financiran stipendijom i iz vlastitog džepa.

Ove informacije, s pojedinostima kako se na Pravnom fakultetu u Splitu provodi negativna selekcija uz pomoć izmijenjenog Pravilnika i namještenim sastavom povjerenstva, Jutarnjem su listu stigle u anonimnom pismu.



U njemu se problematizira sastav povjerenstva koje je bilo zaduženo za prijem asistenata. Autor pisma navodi kako je bilo uobičajeno da su u njemu samo predstavnici katedre na koju se asistent bira ili da su barem u većini, a sada su povjerenstvo činili dekan, njegovi prodekani te samo jedan član katedre.

Kao dodatni razlog za sumnju u zakonitost provedenog postupka izbora asistenata ističe kako se izvješće Fakultetskom vijeću s prijedlogom koga primiti nije dostavilo nekoliko dana prije sjednice, nego ih je dočekalo na stolu nekoliko minuta prije nje.

Govoreći o Pravilniku, ističe da je izmijenjen tako da su bitno spušteni kriteriji, a izostavljeno je i vrednovanje znanstveno-nastavne djelatnosti kandidata, kao što je sudjelovanje na znanstvenim skupovima, objavljivanje znanstvenih radova i članaka te iskustvo predavanja na visokim učilištima.

Posebno se problematizira što Pravni fakultet u Splitu ignorira činjenicu da su imali kandidata za asistenta koji je na doktorskom studiju i preostao mu je jedan semestar, donosi.

Komentari