NEODGOVORNO I OPASNO Markotić o kršiteljima samoizolacije: To je terorizam

Bruno Konjevic / CROPIX

Nacionalni stožer za civilnu zaštitu danas je izrazio nezadovoljstvo nepridržavanjem mjera samoizolacije onih kojima je određena, te je objavljeno kako je u Hrvatskoj 128 oboljelih od kojih je troje na respiratoru, a 11 su liječnici.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolest Dr. Fran Mihaljević, profesorica Alemka Markotić objasnila je još jednom koliko je to neodgovorno i opasno.

Markotić kaže da je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović najavio niz mjera koja će identificirati one koji krše samoizolaciju, a jedna od njih je suradnja ljekarna i MUP-a.

“Te osobe će biti prijavljene i sankcionirane”, kaže ona.



“Svi koji su zdravi i žele boraviti u svojim vikendicama i pridržavati se mjera, nije opasno, ako se ne držite toga i na njudaljenijem otoku može biti opasno”, kaže Markotić i ističe da bi svi trebali smanjiti kretanje.

U Hrvatskoj je 128 zaraženih, tri su teško oboljela; Stožer priprema dodatna ograničenja zbog nepridržavanja mjera

‘To je terorizam’

O uvođenju strožih mjera, poput policijskog sata, Markotić kaže da će se sve mjere poduzimati prateći situaciju kakva je. Za one koji krše mjere samoizolacije ima jasnu poruku: “Možda sam bila preblaga kad sam rekla da je to kao da pucate iz pištolja, sad ću biti oštrija, to je kao da u trgovačkom centru pucate iz puške, to je terorizam”, kaže Markotić.

Profesorica kaže da će se testirati osobe s respiratornim problemima koje imaju i epidemiološki nalaz, a testove će rasporediti i po djelatnostima koje imaju bliski dodir s koronavirusom.

“Iskreno se nadam da smo uspjeli masu toga predvidjeti, a ni Italija se nije mogla pipremiti za situaciju koja je sad. Sve ovisi o nama. Ako se dio ljudi bude ponašao neodogovorno, možemo očekivati puno lošiji scenarij. Apeliram, ne samo na njih, nego i na ljude oko njih da ih pokušaju urazumiti”, ističe Markotić.

Profesorica kaže kako se kod svih oboljelih zasad zna kako je došlo do infekcije.

“Malo sam umorna, kao i svi, ali nama je to uobičajeno, moramo izdržati svi”, zaključuje Markotić za Dnevnik.hr.

NAJGORI SCENARIJ Hrvatska bi mogla imati 3.000 oboljelih, od toga 150 životno ugroženih

Komentari