NEODGOVORNI ŠPANJOLCI Pozitivni na Covid-19, ali šetali Dubrovnikom i išli u kupovinu. Nije im određen istražni zatvor

Petorica španjolskih turista još 19. srpnja su u poliklinici u zračnoj luci Dubrovnik testirani brzim antigenskim testom na Covid-19 i svi su bili pozitivni. Zbog toga im je određena mjera izolacije i liječenja na adresi boravišta u Dubrovniku, i to od 20. do 29. srpnja. Međutim, oni to nisu ispoštovali nego su šetali gradom i išli u kupovinu.

Stoga su spomenuti španjolski 25-godišnji turisti, privedeni uz kaznenu prijavu u Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku. Kaznena prijava im je upućena zbog toga što su druge osobe doveli u opasnost od širenja i prenošenja zarazne bolesti.

Policajci, koji su nadzirali izvršenje mjera izolacije, zatekli su ih 22. srpnja prilikom povratka u objekt u kojem im je određen boravak tijekom izolacije.

Općinsko državno odvjetništvo u Metkoviću je 31. srpnja predložilo sucu istrage Županijskog suda u Dubrovniku određivanje istražnog zatvora protiv Španjolaca zbog opasnosti od njihova bijega. No, sudac je odbio taj prijedlog, a državno odvjetništvo je podnijelo žalbu koja je odbijena.



“Općinsko državno odvjetništvo u Dubrovniku smatra kako odluka suda nije u skladu s važećim odlukama nadležnih tijela u cilju sprječavanja širenja virusa SARS-CoV 2 te se niti ne slaže sa stavom suda iznesenim u rješenju o neodređivanju istražnog zatvora kako nema osnovane sumnje o počinjenju navedenih kaznenih djela”, piše u priopćenju iz državnog odvjetništva.

Inače, hrvatski Kazneni zakon za kazneno djelo širenja i prenošenja zarane bolesti predviđa kaznu zatvora do dvije godine, objavio je Dnevnik.hr.

Komentari