Neobični slučajevi zaraze: Ove simptome Covida-19 liječnici nazivaju bizarnima!

Pixabay

Kašalj koji ne prestaje, visoka tjelesna temperatura, glavobolja, nagli gubitak osjeta okusa ili mirisa su uobičajeni simptomi Covida-19. Jasno je i da virus može utjecati na tijelo od glave do pete. Liječnici pojedine simptome bolesti ipak nazivaju bizarnima.

Naime, mnogi pacijenti se žale na zbunjenost i nemogućnost koncentracije, a kao česta pojava izdvojili su se i “covid prsti” (upala nožnih prstiju), navodi se u medicinskim izvješćima.

Psihološki problemi

A neki slučajevi su doista bizarni. Primjerice, 33-godišnja žena iz Francuske hitno je prošle godine prevezena u bolnicu nakon što je pronađena gola u podrumu zgrade. Žalila se da čuje glasove, a u prostoriji nije bilo nikoga osim nje. Nema povijest mentalnih bolesti i njezini vitalni znakovi, poput otkucaja srca i krvnog tlaka, bili su u redu. No, njezin govor nije bio jasan i bila je uvjerena da je bolnica dvorac.

Nije kašljala, nije imala vrućicu, nije otežano disala niti je imala bolove u trbuhu. Ipak, njezin test je bio pozitivan na koronavirus, piše Daily Mail.



U izvještaju o slučaju, liječnici su napisali da je virus napao njezin središnji živčani sustav i prouzročio “višestruke neurološke i psihološke posljedice”. Stabilizirana je antipsihotičnim lijekovima i kasnije je otpuštena iz bolnice.

Priče o rijetkim, ali ozbiljnim psihološkim efektima dovele su do toga da je Velika Britanija pokrenula nacionalni program nadzora neuroloških komplikacija Covida-19. Već postoje stotine primjera žrtava virusa u toj zemlji koje su pretrpjele psihološke reakcije na infekciju za koju se smatra da je posljedica upale u mozgu. A u nekoliko se navodi kako uključuju psihotične epizode poput slučaja u Francuskoj.

Pojava mucanja

Iznenađujuće, čini se da je govor jedna od prvih stvari na koje virus može utjecati – iako rijetko. Liječnici u medicinskom centru u Philadelphiji bili su zbunjeni kad se 53-godišnja žena pojavila u A&E s očitim Covid simptomima – kašljem, otežanim disanjem i vrućicom – ali i jednim manje očitim simptomom.

Preko noći je počela jako mucati i borila se da izgovori bilo koju riječ. Stanje je trajalo više od tjedan dana nakon što je dobila pozitivan test.

Liječnici i u ovom slučaju sumnjaju da je virus uspio prijeći u središnji živčani sustav, gdje je napao moždane stanice odgovorne za kontrolu govora.

Štucanje kao simptom

Čak bi i štucanje moglo biti znak da je virus ušao u vaše tijelo, navodi se u izvještaju prošlog mjeseca u američkom “Journal of Emergency Medicine” u članku liječnika iz bolnice “Cook County” u Chicagu. Liječili su 62-godišnjaka koji je štucao četiri dana, ali nije pokazivao druge znakove bolesti.

Kad su napravili RTG i CT prsa, pronašli su karakteristične znakove Covid-19 – malene bijele mrlje, koje izgledaju poput mljevenog stakla, rasute po plućima.

Tri dana je zadržan na liječenju i tek kad je zaraza počela prolaziti, njegovo je štucanje konačno prestalo. Sada je poznato da Covid napada dijafragmu, koja kontrolira disanje i koji prelazi u grč, a rezultat je štucanje.

Ispadanje kose, zujanje u ušima, problemi s mokrenjem…

Postoje i znanstvena izvješća koja govore o naglom gubitku kose, zujanju u ušima, “dvostrukom vidu” pa čak i problemima s mokrenjem kao mogućim prvim znakovima Covida.

Ali zašto bi virus čiji je glavni put ulaska kroz usta, nos i oči pokrenuo tako bizarne simptome drugdje u tijelu?

Znanstvenici misle da je to možda zato što se ACE2, receptor preko kojeg virus inficira tijelo, nalazi svugdje, od mozga, želuca i pluća do kože, koštane srži i bubrega.

“Još uvijek puno toga ne razumijemo u vezi s ovim virusom”, kaže dr. Stephen Griffin, virolog s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Leeds. “No, jedino što znamo jest da se ACE2 receptor nalazi u puno različitih tkiva po tijelu. A postmortemi su pokazali da virus može doprijeti u svakakva mjesta.”

Profesor John Oxford, virolog sa Sveučilišta Queen Mary u Londonu, kaže da bi mnogi virusi vjerojatno imali istu raznolikost učinaka kao Covid. Sada je razlika samo u mjerilima zaraze.

“Ove neobičnije simptome vjerojatno vidimo uglavnom zbog velikog broja zaraženih ljudi. Simptomi koji bi se mogli zanemariti tijekom epidemije unutar jedne zemlje ili regije obično su puno uočljiviji tijekom pandemije na svim kontinentima”, kazao je za RTL 

Komentari