NEMA ZAKONSKOG UPORIŠTA Radnik može dobiti pravnu bitku, ako dobije otkaz jer nije cijepljen. Treba zakonom uvesti obvezno cijepljenje

N1

Postoji li zakonsko uporište u namjeri da se ljude potakne na cijepljenje? Je li način uskratiti potpore poslodavcima čiji radnici nisu cijepljeni’ O tome je govorila odvjetnica Ana Marija Kajić za N1. 

Ona je rekla da kada se govori u “kontekstu ZOR-a, on poslodavcu nameće obvezu da osigura obavljanje rada na način koji je siguran prema životu i zdravlju radnika”.

Dodala je kako je drugi problem prikupljanje podataka o tome na koji način poslodavac može doći do podataka jesu li njegovi radnici cijepljeni ili nisu.

Naime, radnik poslodavcu može uskratiti informaciju o tome je li se cijepio.



“Ako će se ići na opciju da se optereti poslodavce, oni će se naći u problemu jer – kako će prisiliti radnika da im da tu informaciju? Prikupljanje podataka o zdravlju radnika je zabranjeno, osim u nekim iznimkama. Jedna od njih je kada je to u javnom interesu. Pravo je u tom smislu pokrilo hoće li se i na koju varijantu ići, to tek treba vidjeti. Postoji varijanta da se poslodavce obveže da prikupljaju, ali se onda mora ići u izmjene jer mi sad nemamo zakone koji bi to omogućili. Država već ima te podatke… Sad ćemo vidjeti na koji način će to regulirati. Ovo je dobro što je otvorena javna rasprava. U konačnici, ne mora ono što će se predložiti biti dobro. Ali, dobro je da je pokrenuta javna rasprava”, istaknula je Ana Marija Kajić.

Na upit o tome bi li radnik koji dobije otkaz jer se nije cijepio imao šanse dobiti sudsku bitku, odgovorila je da bi “u ovom trenutku”.

Obveza cijepljenja ne postoji

Odvjetnica je rekla kako “obveza cijepljenja ne postoji, a pravo je svakog radnika da sam odluči želi li se cijepiti ili ne”.

“Bio bi to nezakonit otkaz. Sudska praksa i što će se dogoditi na sudu je teško procijeniti, ali u ovom trenutku to bi bilo kršenje zakona”, naglasila je Ana Marija Kajić.

Dodala je kako poslodavci u ovom trenutku nemaju pravne instrumente kojima bi mogli nametnuti cijepljenje.

“Neću ulaziti u to što je država mogla napraviti. Pravno gledano, svi smo se našli u situaciji da moramo odgovoriti na izazove, i država. Imali smo taj stožer i propitivanje jesu li odluke stožera ustavne ili ne. Ova situacija je došla u fokus jer imamo cjepivo i jer bi se ljudi trebali cijepiti da se zaustavi pandemija”, naglasila je.

Osvrnula se na cijepljenje svih u javnom sektoru te istaknula kako bi se “jedino moglo uvesti obvezno cijepljenje da se primora sve da se cijepe”.

No, tko bi snosio posljedice zbog nuspojava koje bi se mogle pojaviti ako država uvede obvezno cijepljenje, Ana Marija Kajić je za N1 rekla kako je to “složenije pravno pitanje i trebalo bi ga promotriti iz svih kutova”.

Komentari