NEMA POMAKA NA BOLJE! Kremlj nije optimističan, neće dopustiti da se razvuku pregovori s SAD-om

Kremlj

 

Rusija je nagomilala vojnike blizu granice s Ukrajinom i traži da NATO savez predvođen SAD-om odbaci mogućnost prihvaćanja bivše sovjetske republike u taj vojni savez i prestane se širiti na istok. Washington je rekao da ne može prihvatiti te zahtjeve Moskve iako je spreman angažirati se na drugim aspektima ruskih prijedloga i raspravljati o raspoređivanju projektila ili ograničenja vojnih vježbi.

Peskov je rekao da će situacija biti jasnija nakon nova dva kruga razgovora koja će Rusija održati ovaj tjedan – s NATO-om u Bruxellesu u srijedu i u Organizaciji za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u Beču u četvrtak.

Ruski i američki pregovarači naslutili su da se ne smanjuju njihove razlike na brifinzima za novinare nakon prvog kruga razgovora u Ženevi.



– Nažalost postoje velike razlike u našim principijelnim pristupima ovome. SAD i Rusija na neki način imaju suprotne poglede na ono što treba učiniti, rekao je ruski predstavnik na pregovorima, zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov na konferenciji za medije u ponedjeljak.

Zamjenica američkog državnog tajnika Wendi Sherman rekla je da su odlučni u odvraćanju sigurnosnih prijedloga koji za SAD jednostavno nemaju šanse za uspjeh.

SAD traži od Moskve da prestane gomilati vojnike na granici s Ukrajinom, kojih prema procjenama ima oko 100.000. Ukrajina i Zapad strahuju od potencijalne nove invazije, osam godina nakon što je Rusija anektirala Krim.

Rjabkov je rekao da Rusija ne namjerava napasti Ukrajinu.

Komentari