Nema naznaka da je ukrajinski zrakoplov oboren

Wikipedia

Prve procjene zapadnih obavještajnih službi pokazuju da ukrajinski zrakoplov koji se u srijedu srušio u Iranu nije oboren projektilom, rekao je izvor iz kanadskih službi.

Izvor, koji je želio ostati neimenovan, rekao je kako agencije vjeruju da je Boeing 737 imao tehničkih problema.

Zrakoplov Ukraine International Airlinea srušio je ubrzo nakon polijetanja iz Teherana, pri čemu je poginulo svih 176 putnika i članova posade.

U Boingu 737 bilo je 82 Iranaca, 63 Kanađana, jedanaestero Ukrajinaca od kojih devetero članova posade, desetero Šveđana, četvero Afganistanaca, troje Nijemaca i troje Britanaca.Zrakoplov je prošao zadnje redovito tehničko održavanje 6. siječnja 2020., objavio je ukrajinski avioprijevoznik na Facebooku.

Iz Teherana je poletio u 6,10 sati po mjesnom vremenu prema Kijevu, a nekoliko minuta poslije nestao je s radara, srušivši se nedaleko od grada.

Ukrajinsko veleposlanstvo u Iranu ranije je objavilo da se dogodio “kvar motora zbog tehničkih razloga” i isključilo je mogućnost terorističkog napada.

I iranska televizija navela je da se avion srušio zbog tehničkih problema. Mediji prenose izjavu dužnosnika lokalnog zrakoplovstva koji je rekao da pilot nije prijavio probleme sa zrakoplovom.

Pokrenuta je istraga, a iranska televizija izvijestila je da su pronađene crne kutije iz zrakoplova.

Glasnogovornik Boeinga rekao je da tvrtka prikuplja informacije o padu zrakoplova u Iranu.

Američka tvrtka prizemljila je u ožujku svoju flotu zrakoplova 737 MAX nakon što su se dva zrakoplova tog tipa srušila pri čemu je poginulo 346 ljudi.

Komentari