NEMA GRIPE? Epidemiologinja objašnjava što se događa

Ilustracija Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Bliži se proljeće s kojim inače započinje i sezona gripe, ali ove godine kao da je nema. Naime, nema prijavljenih slučajeva, a prema posljednjim izvještajima ECDC-a, Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, pojavljuju se sporadični slučajeve gripe, detektirani su virus gripe A i B.

Epidemiologinja mr.sc. Branka Sep-Ševerdija iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije otkrila je što se događa s gripom.

“Zaista je vrlo niska aktivnost gripe na sjevernoj hemisferi, a to je najvjerojatnije zbog utjecaja različitih javnozdravstvenih i socijalnih mjera koje se provode kako bi se smanjio prijenos virusa SARS-CoV-2”, objasnila je za Glas Istre.

Dodala je kako su već prošle sezone gripe primijetili da je pandemija koronavirusa uzrokovala nagli kraj epidemije gripe ili, bolje rečeno, da je zasjenila epidemiju gripe te je bilo vrlo teško razlikovati simptome gripe od simptoma korona infekcije.



“Iako je većina stručnjaka prognozirala da će paralelno cirkulirati i virus gripe i koronavirus, ipak nije do toga došlo. Ja sam i tada nekako bila sigurna da će samo jedan od njih prevladati te da je moguće da će možda jedan virus i potpuno izostati iz cirkulacije”.

Najvjerojatniji razlog je, kako navodi, što se zbog pandemije koronavirusa cijeli zdravstveni sustav organizirao na preventivne mjere te su protuepidemijske mjere (nošenje zaštitne maske, fizička distanca, dezinfekcija ruku) u značajnoj mjeri pridonijele sprečavanju širenja kako virusa korone tako i drugih respiratornih virusa među koje spada i virus gripe.

Komentari