NEMA DOGOVORA Vlada i učitelji u pat poziciji, štrajk se nastavlja

N1

Nakon jučerašnjeg trosatnog razgovora Vlade i sindikata u obrazovanju dogovor nije postignut.  Prema mišljenju Vlade, sindikati više nisu složni, jedni žele pregovarati o dodacima, a drugi o koeficijentima.

Nema dogovora između sindikata u obrazovanju i Vlade ni nakon trosatnog sastanka u Banskim dvorima koji je održan isti dan kada su objavljeni rezultati izjašnjavanja na referendumu na kojem je 90 posto zaposlenika u školstvu odbilo zadnju Vladinu ponudu o povećanju plaća za 10,4 posto kroz osnovicu (svim javnim i državnim službama 6,12 posto) i dodatke (samo njima za četiri posto), umjesto preko koeficijenata za 6,11 posto kako traže učitelji i nastavnici već 36. dan.

Hoće li Vlada dati novu ponudu?

Nerazumijevanje između sindikata i Vlade je toliko da su na sastanku sindikalni čelnici govorili isključivo o povećanju koeficijenata, što uostalom traži i njihovo članstvo u ogromnoj većini, dok Vlada i dalje govori samo o dodacima na plaću i osnovici koju povećava za sve javne i državne službe.

Ili će Vlada dati novu ponudu, što u petak nije bio slučaj, već dapače iz Vlade poručuju kako neće mijenjati uredbu o koeficijentima preko koljena, ili će tražiti sudsku zabranu štrajka, koju predstojnik Ureda premijera Zvonimir Frka Petešić prvi put nije odbacio kao mogućnost. Iako bi taj potez manje od mjesec dana pred predsjedničke izbore doista bio preriskantan i mogao bi navući još veći bijes javnosti prema HDZ-ovoj Vladi, piše Jutarnji list.



Nema pomaka u pregovorima

Podsjetimo, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak nakon dva sata sastanka u Vladi samo je kratko poručila da se pregovori nastavljaju. “Danas je počeo ovaj razgovor, konzultacije i on će se nastaviti. Ja sam zagovarala brzo rješenje koje će već u ponedjeljak zaustaviti štrajk. Svi imaju razumijevanja za to da treba djelovati brzo, ali ovaj razgovor će se još nastaviti”, kazala je Divjak. Nije htjela odgovoriti nastavlja li se štrajk u ponedjeljak.

NEMA POMAKA U PREGOVORIMA Sindikati tvrde da su spremni izboriti se do kraja za svoje zahtjeve

Komentari