Neki su se zastupnici u Saboru odmah istaknuli

Foto: Screenshot

Deseti saziv Hrvatskog sabora konstituiran je 22. srpnja, devet dana poslije zastupnicima je bio posljednji radni dan pred odmor do 2. rujna, unatoč tome što je dio zastupnika tražio donošenje zakona barem o obnovi Zagreba. No, i u tih nekoliko dana svašta se dogodilo.

Dio analitičara nakon posljednjih parlamentarnih izbora u Republici Hrvatskoj prognozirao je da će ovo biti najzanimljiviji sastav Sabora. Dio je, pak, ocjenjivao da bi se moglo pokazati da je Deseti saziv čak najkvalitetniji još od 1990. Ono u čemu su se slagali praktično svi, bilo je da će biti zanimljivo, pa i žestoko. Tako se i pokazalo.

Ljubav Tomislava Tomaševića iz Možemo! i premijera Andreja Plenkovića trajala je već neko vrijeme, još otkako je premijer prošetao Markovim trgom pred vijećnicima zagrebačke gradske skupštine koji su se tamo okupili na zasjedanju na otvorenom, iz protesta prema vođenju grada Milana Bandića.

Plenković nije zaboravio niti da ga je Tomašević u svibnju optuživao za to da “stavlja interese HDZ-a ispred interesa Zagreba koji je u ruševinama”, zbog nedonošenja zakona o obnovi Zagreba.



I onda su se sreli u Saboru. Tomašević je pred glasanje o povjerenju Vladi zaključio da će “manje ministara značiti i manje afera”. U nekom trenu Plenković mu je počeo upadati u riječ, prekidati ga, na što je u obranu kolege reagirao i Miroslav Škoro.

Još i prije, uoči konstituirajuće sjednice Sabora, dogodila i ona situacija s Nikolom Grmojom iz Mosta koji se javno tužio da mu je Tomašević navodno prijetio. Nešto ranije Grmoja je javno rekao da “neće biti dobro ako Možemo! bude rušio Bandića”, da bi se dan poslije oglasio o navodnoj prijetnji:

“Tu sam bio ispred s kolegama, radostan što počinje nova sjednica Sabora, i došli su zastupnici iz platforme Možemo i gospodin Tomašević mi je došao reći da ću platiti zbog svojih izjava na N1.”

Tomašević se činio iznenađen takvom optužbom, izjavio je da mu nije rekao: “Platit ćeš”, nego da se zezao, kako je rekao, prijateljski:

“Uz osmijeh sam rekao da ćemo odgovoriti na napade koje je iznio u vašoj emisiji iz perspektive da se Most sada pozicionira kao nekakav akter za rušenje Bandića, a nisu uspjeli niti sa svojih 10 mandata koji su imali u Saboru ući niti u Gradsku skupštinu u Gradu Zagrebu prije tri godine. Tako da ne znam što je uopće uloga Mosta u rušenju Bandića da ima govoriti drugima da nisu za to.”

Još je predložio da Grmoja događaj prijavi policiji, ako je to shvatio kao prijetnju.

Vatreno krštenje na dan konstituiranja Sabora imala je svakako Katarina Peović iz Radničke fronte.

“U pauzi u Saboru verbalno me napao HDZ-ov zastupnik Vinko Zulim bezumno urlajući da su mi pretci bili koljači. Pokušali smo ga zamoliti da nas ostavi na miru ali ni to nije pomoglo dok ga njegovi nisu odvukli iz kafića”, napisala je Peović na Twitteru.

Ona je podsjetila javnost da je za Zulima već čula:

“Vinko Zulim, HDZ-ovac koji Općinu Seget vodi od ranih devedesetih godina i u općini slavi dan uspostave NDH, a koji je danas verbalno napao mene uspio je u jednoj godini na reprezentaciju, tj. na hranu i piće na trošak proračuna, potrošiti oko 170 tisuća kuna, a samo u jednom danu spiskao je skoro 7000 kuna. Pravi HDZ-ov kadar.”, napisala je.

Svojih nekoliko puta po pet minuta imala je i Karolina Vidović Krišto, zastupnica s liste Domovinskog pokreta.

Uoči konstituiranja, ona je medijima prvo izjavila da će se “kada čuje svjedočanstva djece koja su preživjela pobačaj, narod podići protiv pobačaja”, na što su reagirali mnogi, pa tako i aktivistkinja i novinarka Marinella Matejčić. Matejčić ju je demantirala, rekavši da je ona takvo dijete i da svojoj mami ne zamjera baš ništa.

Vidović Krišto potom je odbijala nositi masku u Saboru, zbog čega ju je predsjednik Gordan Jandroković opominjao.

“Želim čuti zašto trebamo nositi maske!”, zahtijevala je drugom prilikom.

Pa se jednom prilikom ogrtala prozračnom maramom preko lica. Na kraju je Hrvatska udruga bolničkih liječnika bila prisiljena javno reagirati o njenim stavovima o zaštiti od koronavirusa kao “znanstveno neutemeljenima” i pozvati građane “da ih zanemare”.

Pa je Jandroković morao naglasiti da će se u Saboru uvesti obaveza nošenja maske. U petak 31. srpnja Karolinu Vidović Krišto opomenuo je i potpredsjednik Sabora Željko Reiner. Povod za novi skandal Vidović Krišto bio je govor zastupnice SDSS-a Anje Šimprage u kojem je rekla da je ona “djevojčica iz kolone” izbjeglih Srba tijekom Oluje.

“Imam samo jednu želju – gradimo društvo slobode, gradimo zajedničku budućnost”, zaključila je Šimpraga govor kojem je dvorana Sabora zapljeskala.

Nije pljeskala Vidović Krišto, ne samo zato što tada nije bila u dvorani. Nakon govora je, još zadihana, brzo ušla i ustvrdila da je “povrijeđen Poslovnik”, zbog dvije riječi koje je Šimpraga izrekla: “august” i “tačno”. Vidović Krišto je smetalo što to “nisu riječi iz hrvatskog jezika”.

Reiner joj je prvo prigovorio to što niti ovog puta nije imala masku. A onda joj je dao opomenu i zato što uopće nije navela točku Poslovnika po kojoj je došlo do povrede, što je automatski značilo da je Vidović Krišto bila ta koja je ometala raspravu.

Jandroković se nije proslavio svojom opaskom kolegici Daliji Orešković da “vrlo lijepo izgleda s tom palicom u ruci”. U obranu dostojanstva Orešković od seksističke opaske ustala je Marija Selak Raspudić s liste Mosta.

Gradonačelnik Svete Nedjelje Dario Zurovec postao je još malo poznati zato što je već prvog dana istupio iz koalicije na čijoj je listi izabran. Zurovec, nekoć HDZ-ovac, sada je u Saboru kao predstavnik stranke Fokus.

Željko Sačić je pažnju privukao time što je u Sabor došao u svečanoj uniformi ratne postrojbe Specijalne policije MUP-a. Jadranka Kosor je to na N1 komentirala, prisjetivši se da čak niti Janko Bobetko baš nikada nije došao u Sabor u uniformi, jer je Sabor civilno, političko predstavničko tijelo.

Sačić iz Hrvatskih suverenista odjeknuo je i nešto poslije kada je u svom govoru u Saboru prozvao premijera Andreja Plenkovića da svečanost obilježavanja Oluje, kao i samu vojno-redarstvenu akciju, dovodi u pitanje poistovjećujući je s ratnim zločinom u Gruborima. Dizao je glas, ostao je dojam da je vikao.

Mišel Jakšić, SDP-ov gradonačelnik Koprivnice, objavio je, pak, da prelazi na saborsku plaću, kako bi Koprivnica uštedjela na njegovoj gradonačelničkoj plaći:

“Prelazim na saborsku plaću. Ono što danas mogu najaviti je da od ove godine krećemo s time da s moje tzv. plaće svake godine u Koprivnici ide po jedno novo dječje igralište.”

Isto je učinio i HSLS-ov gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, koji se pročuo još puno ranije po tome što je uveo mogućnost da građani preko interneta u svakom trenutku mogu kontrolirati na što Grad Bjelovar troši novac, sve do posljednje lipe.

“Sva ušteđena sredstva za moju plaću u gradskom proračunu Bjelovara ići će za obnovu dva do tri dječja igrališta i isplatu nekoliko stipendija za studente”, otkrio je Hrebak i ovaj put na što će ići i taj novac, piše N1.

Komentari