Neki štićenici Doma u Vukovarskoj već danima su gladni? Odlukom ravnatelja zabranjena je dostava hrane, tri obroka imaju samo oni koji dodatno plate

Foto: Jakov Prkic / CROPIX

Dogodilo se ono što se nipošto nije smjelo dogoditi, koronavirus je ušao u Dom za starije i nemoćne osobe. U Splitu je, u Vukovarskoj ulici na broju 79, zavladala panika.

Dok se u ovim trenucima evakuacija izvršila, kao i dezinfekcija prostora, te su se javnosti obratili stručnjaci epidemiolozi, ministar Vili Beroš te pučka Pravobraniteljica, suvišno je ponavljati, no ujedno i neizbježno. Ovo se nije smjelo dogoditi.

A dok se čeka rasplet situacije te obraćanje Ivana Škaričića, ravnatelja Doma, koji tek treba objasniti zašto se kod najugroženije skupine punih deset dana ignorirao prvi simptom novog virusa, povišena temperatura, na površinu su isplivali novi problemi.

Oni koji već tjednima muče obitelji štićenika Doma. Jedan od njih je i nemogućnost kvalitetne prehrane tijekom karantene, no ide i dalje od toga. Budući da nisu u mogućnosti dostavljati hranu, oni čiji su najbliži korisnici doma dovedeni su, kaže jedna od njih, pred zid. Nije više stvar u kvalitetnoj prehrani, nego i u prehrani uopće.



Donesena je, naime, odluka o zabrani dostave namirnica u Dom, a ovako ju je potpisao Škaričić:

“Dostava hrane u bilo kom obliku nije moguća, budući je svim korisnicima prehrana osigurana kroz 3 obroka u Domu i nema nikakvoga razloga da bilo kakvom dostavom ni vi ni mi dovodimo naše drage stare ljude, koji su ne zaboravimo najugroženija skupina u ovim okolnostima, bilo kakvoj daljnjoj ugrozi.”

Objasnivši, uz to, kako su dozvoljene dostave isključivo “lijekova, maskica i dezinfekcijskih sredstava”.

Svaki od članova obitelji štićenika,  primio je ovu obavijest. Tu su njihove brige tek počele, a dok danas strahuju što će uopće biti ne samo sa smještajem njihovih najmilijih, već i za njihove živote, mnogi nemaju načina da im osiguraju ono najnužnije.

“Većina štićenika je ugovorom obvezana na korištenje smještaja i jednog obroka dnevno, ručka. Uvođenjem zabrane i posjete korisnicima Doma, apartmanski korisnici su dovedeni pred zid, ponuđena im je dodatna prehrana u Domu – naravno koja bi se i dodatno naplatila, zabranjeno je dostavljanje bilo kakve hrane, dok je dozvoljena dostava higijenskih potrepština. Odbijanjem dodatnih troškova prehrane upućeni su na Crveni križ, da bi u međuvremenu dobili informaciju da i oni imaju zabranu od strane Doma da im dostavljaju hranu. Uvođenjem ovih mjera korisnici su dovedeni u situaciju da su gladni,” požalila se Splićanka čije su majka i svekrva smještene upravo u dotičnoj ustanovi.

Zanima ju zašto se ne može prilikom dostave hrane izvršiti dezinfekcija, baš kao i s paketima lijekova. Odgovore nije dobila od nadležnih, iako je pokušavala.

“kontaktiranje ravnatelja, voditelja doma, ili socijalne radnice, nije bilo moguće, ili su bili odsutni, ili zauzeti. U svakom slučaju vjerojatno je neko od štićenika u apartmanskom dijelu i pristao na dodatne obroke, ali većina nije u mogućnosti to financirati, uključujući moju majku i svekrvu, kaže nam gospođa.

Način zaraze koronavirusom preko hrane uistinu ni u jednom relevantnom izvoru nije spomenut kao izgledan. Ako je i bila riječ o mjerama predostrožnosti koje bi umanjile svaku, pa i najmanju mogućnost da se dogodi prva zaraza, to u ovim trenucima zvuči samo utoliko gore.

A za to vrijeme, kaže nam sugovornica, oni koji nisu u mogućnosti platiti dodatne obroke, doručak – 252 kune i večeru – 580kn, mogli bi i blagdane dočekati – gladni.

“Napominjem da podržavam odluku da se korisnicima ograniči kretanje, ali smatram da je ovo “lov u mutnom”, i da je brigom za njihovo zdravlje zakinuto njihovo pravo na normalnu prehranu. Zašto se ne može izvršiti dezinfekcija kod preuzimanja prehrambenih artikala, naravno uz upute HZJZ-a? Naši dragi stari ljudi su u ovim trenucima vrlo frustrirani, tužni, sami, zatočeni, a uz to i gladni. Nadam se da tako neće dočekati i Uskrs,” kaže gospođa, a prenosi Slobodna Dalmacija.

U ovom trenutku nema nadzora u Domu umirovljenika u Splitu, ne postoje ovlasti za smjenu ravnatelja

 

Djelatnici Doma u Splitu jednoglasno podržavaju svog ravnatelja: Napadati ga nije ljudski

Komentari