Nekadašnji čuvar u koncentracijskom logoru Stutthof osuđen na uvjetnu kaznu

Pokrajinski sud u Hamburgu osudio je bivšeg pripadnika SS-a i čuvara u logoru Stutthof pored Gdanjska na dvije godine zatvora uvjetno, objavio je sud u četvrtak.

Sud 93-godišnjeg Brunu Deya smatra odgovornim za pružanje pomoći u ubojstvu u 5.232 slučaja. Suđenje je vođeno prema zakonima za malodobnike jer je Dey u vrijeme počinjenja kaznenog djela imao 17 godina.

“Kako ste se mogli naviknuti na taj užas?”, upitala je predsjednica sudskog vijeća Anne Meier-Goering optuženog.

Dey je kao pripadnik specijalnih postrojbi SS-a radio kao čuvar u logoru Stutthof pored Gdanjska u kojem su uglavnom bili zatvarani i ubijani poljski Židovi.


Tijekom suđenja Dey je objasnio da je završio kao čuvar u logoru zato što zbog srčane mane nije mogao biti poslan na front te da je “samo izvršavao naređenja”.

Na suđenju je svoj iskaz dalo i 35 preživjelih logora Stutthof koji su svjedočili o strahotama u relativno nepoznatom koncentracijskom logoru kroz koji je, prema nekim procjenama, prošlo preko 100.000 zatočenika od kojih je 65.000 tamo i ubijeno.

Prema informacijama Središnjeg ureda za rasvjetljavanje zločina počinjenih tijekom nacionalsocijalističke vladavine u Ludwigsburgu, trenutno se vodi 14 istražnih postupaka zbog zločina u koncentracijskim logorima.

Komentari