Nekada žrtva, sada predvodnica: Vukovar dobiva Kuću sjećanja

screenshot/hrt

Njena snimka u ikoničnom plavom kaputiću obišča je cijeli svijet. Željka Jurić bila je šestogodišnja djevojčica koja je snimljena kako korača porušenim i spaljenim Vukovarom u koloni 19. studenoga 1991. godine. No i 28 godina kasnije ona je jedan od najsnažnijih simbola vukovarske kalvarije.

Danas supruga i majka, 34-godišnja Željka Jurić Mitrović s obitelji živi u mjestu Berak, udaljenom 15 km od Vukovara, u kući u kojoj je tijekom Domovinskog rata bio logor sa 102 zarobljenika, među njima i njezin ujak Mile Ivančić koji je ubijen u toj kući. – Samo Božjom milošću mogu tu živjeti – kaže.

Dugo je godina s prozora svojega doma zagledavala porušenu, napuštenu kuću preko puta, s druge strane ceste, sve dok je nije, uz pomoć kredita, odlučila kupiti kako bi jednoga dana u njoj otvorila muzej nazvan “Kuća sjećanja”, prepun memorabilija koje sjećaju na stradanja u Domovinskom ratu. – Naravno, prvi eksponat u muzeju bit će moj plavi kaputić, koji i danas čuvam, iako sam se svojedobno naljutila na majku kada je s njega oprala vukovarsku prašinu.

“Kuća sjećanja” pričala bi priču o Vukovaru i o stradanjima u Domovinskom ratu. Ta će stradanja biti prikazana u “sobi pijeteta”, a bit će tu i “soba prijateljstva” u koju bi posjetitelji mogli donijeti neki predmet, poput kape iz Domovinskog rata i slično.



Drugi dio priče odnosit će se na stradanja u selu Berak. Podrum bi svjedočio o užasima ratnih zarobljenika i logora. Na ulasku u kuću bila bi školska klupa i branitelj s rukama na leđima i glavom prema dolje te dva oficira JNA koja ga ispituju – kaže nam Željka koja je detalje razradila s projektantskim uredom iz Vinkovaca.

Prema grubim procjenama, koštao bi oko milijun i 800 tisuća kuna, no taj teret neće moći snositi sama. Neki političari, poput zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, obećali su joj pomoć, ali konkretnih pomaka još nema. Stoga joj sada treba pomoć dobrih ljudi.

Neki od njih već su priskočili pa joj pomažu organizirati donatorsku večer koja će se u organizaciji udruge Plavi kaputić održati idući petak, 29. studenog u 19 sati u hotelu Dubrovnik u Zagrebu. Svoj dolazak već je potvrdila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao i neki sportaši, a pozvani su i gradonačelnici Zagreba, Vukovara i Zadra.

Novac će se prikupljati od prodaje Željkine knjige “Moja rijeka suza”, a tih dana bit će u medijima objavljen i račun na koji će se moći uplatiti sredstva. Cilj je, kaže Željka, da se strahote Vukovara više nikada ne ponove, piše Večernji list.

Komentari