Neka nova i neka poznata imena: Tko sve ulazi u zagrebačku Gradsku skupštinu?

ilustracija

Iako se činilo da će Zeleno-lijeva koalicija osvojiti većinu, 24 od 47 mandata u Skupštini, kada su se glasovi preračunali D’Hondtovom metodom, ostali su kratki za mandat.

Da je kojim slučajem lista Možemo! za Skupštinu osvojila koliko i Tomislav Tomašević, njihov kandidat za gradonačelnika, moguće je da bi imali većinu koju će sada morati slagati sa SDP-om.

Naime svi koji su glasali za Tomaševića nisu glasali i za zeleno-lijevu opciju u gradskom parlamentu. Tomaševića je zaokružilo 147.631 glasač (45,15 posto), a listu njih 130.850 (40,83 posto).


No i tim rezultatom Možemo! je najveći dobitnik izbora u Zagrebu, a činjenica da je kandidat SDP-a Joško Klisović pozvao svoje glasače da podrže Tomaševića u drugom krugu jasno naslućuje u kojem smjeru će se ići, samo se postavlja pitanje hoće li i čime SDP uvjetovati suradnju.

Iako ćemo u idućem sazivu Skupštine gledati i neka stara lica, jasno je da će biti i puno novih. Ovisno o tome tko će postati gradonačelnik, premda bi ravno čudu bilo da to postane Miroslav Škoro, izvjesno je da će biti i promjena u skupštinskim klupama.

sim gradonačelničkih kandidata Tomaševića i Škore, na listama se nalaze njihovi zamjenici, kod Možemo! Danijela Dolenec i Luka Korlaet, a kod Škore Slaven Dobrović.

Hoće li zamjene biti prvi sljedeći na listi, vrlo je lako moguće iako Zakon o lokalnim izborima dopušta i drugačiju mogućnost.

Prema članku 81., stavak 3., propisano je da ‘člana predstavničkog tijela izabranog na kandidacijskoj listi dviju ili više političkih stranaka zamjenjuje neizabrani kandidat s iste liste s koje je izabran i član kojem je mandat prestao ili mu miruje, a određuju ga političke stranke sukladno sporazumu, odnosno ako sporazum nije zaključen, određuju ga dogovorno, a ako ne postignu dogovor, zamjenjuje ga prvi sljedeći neizabrani kandidat s liste. O sklopljenom sporazumu kao i postignutom dogovoru političke stranke dužne su obavijestiti nadležno upravno tijelo jedinice.’

Evo imena

Tportal je prikazao popis zastupnika prema rednim brojevima kako su ih stranke istaknule na kandidacijskim listama.

Možemo!: Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec, Rada Borić, Luka Korlaet, Zorislav-Antun Petrović, Ivana Kekin, Urša Raukar-Gamulin, Teodor Celakoski, Marijana Sumpor, Damir Bakić, Iva Ivšić, Marina Ivandić, Vilim Matula, Mauro Sirotnjak, Marta Kiš, Svibor Jančić, Marijana Rimanić, Robert Faber, Tihomir Milovac, Jelena Miloš, Marija Brajdić Vuković, Daniela Širinić i Tomislav Domes

HDZ – HSLS – HSU: Mislav Herman, Davor Filipović, Iva Hraste-Sočo, Mario Župan, Darko Klasić, Frane Barbarić

BM 365: Jelena Pavičić Vukičević, Ivica Lovrić, Otto Barić, Ljubo Jurčić, Višnja Fortuna

Domovinski pokret/Zelena lista: Miroslav Škoro, Zlatko Hasanbegović, Nenad Matić, Stephen Nikola Bartulica, Slaven Dobrović

SDP: Joško Klisović, Dina Vasić, Renato Petek, Ivan Račan, Davorka Moslavac Forjan

MOST: Zvonimir Troskot, Marko Sladoljev, Trpimir Goluža


Komentari