NEČUVENO! Policija pretukla slijepog čovjeka misleći da je netko drugi, nisu mu se ni ispričali

Ilustracija

Zagrebačka policija našla se u središtu skandala. Naime, policajci su tražili jednu osobu, ali su pretukli slijepog čovjeka, istog imena, ali različitog prezimena, a pritom nisu provjerili o kome je riječ, objavio je RTL.

Prema navodima, pitali su ga samo “zove li se Stevo”, a nakon što im je on to potvrdio, bacili su ga na pod.

Susjedi su upozorili policajce da imaju krivog čovjeka, ali oni su ga ipak priveli, a potom optužili za lažno predstavljanje i vrijeđanje. Postupanje policije bilo bi iznenađujuće grubo čak i da su našli pravu osobu, a potpuno je nejasno zašto čovjeku nisu dali priliku da pokaže osobnu iskaznicu, objavio je RTL.

Incident je time teži jer slijepi čovjek kojeg su policajci pretukli, živi s teško pokretnom polusestrom koja je sa susjedima o ovom slučaju obavijestila pravobraniteljicu i Savez slijepih Hrvatske.


Odmah po zaprimanju prijave, još potkraj travnja ove godine, Pravobraniteljica je zatražila očitovanje policije. Rok za njihov odgovor je 30 dana, a nakon slanja požurnice još najviše dodatnih 15.

Policijski službenici su prekršili zakon

“Nažalost, rokovi su, kao što sam rekla, svi prošli, tako da u ovom slučaju, nakon nedobivanja se šalje još jednom prema nadležnom tijelu višem, u ovom slučaju to je prema Vladi koja onda, nakon toga zahtjeva obavijest od strane MUP-a”, rekla je Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

Iz MUP-a su priznali da su policijski službenici prekršili zakon, neopravdano upotrijebivši silu. U odgovoru pravobraniteljici koji je stigao mailom 13. srpnja, a nosi datum 28. lipnja, tvrde da su o svemu obavijestili i sestru pretučenog čovjeka, i to još 21. lipnja. No, to nije jedino neobično, u službenoj policijskoj zabilješci piše da je liječnica Hitne koja je pozvana u postaju, nakon što se pretučeni čovjek žalio na bolove, ustanovila da mu nije ništa.

Hitna pomoć je pretučenog slijepog čovjeka odvezla u KBC Sestre Milosrdnice gdje mu je ustanovljen prijelom noge i iščašenje ruke te je zadržan u bolnici pet dana.

“Gledajući kvalifikaciju ozljeda, radi se o teškim tjelesnim ozljedama, nevjerovatno je da one nisu mogle biti vidljive, već prepoznate u policijskoj postaji, obzirom da su nastale netom prije njegovog dovođenja, nažalost tu nekog logičnog objašnjenja ne vidimo”, istaknuo je Darijo Jurišić, zamjenik pravobraniteljice za osobe s invaliditetom.

Odbačen optužni prijedlog protiv pretučenog čovjeka

Odgovor policije na pritužbu koju je poslala, Jambrošićeva sestra je čekala gotovo tri mjeseca, a zatim se obratila novinarima. Naime, ono što jesu primili poštom nakon svega je optužni prijedlog na ime njezin brata.

Iz MUP-a su na upite RTL-a odgovorili da će nakon utvrđenih okolnosti optužni prijedlog protiv pretučenog čovjeka biti odbačen, dok će biti pokrenut disciplinski postupak protiv policijskih djelatnika te je o rezultatima kriminalističke istrage obaviješteno i Državno odvjetništvo, saborski Odbor za ljudska prava i nacionalne manjine, te pravobraniteljica za osobe s invaliditetom. U uredu pravobraniteljice kažu da zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda čovjek ima pravo podnijeti odštetni zahtjev, objavio je RTL.

Komentari