NE MOGU SE SLOŽITI NI OKO IZBORA DIPLOMATA Milanović odbio Plenkovićev popis sa Stierom za veleposlanika u Vatikanu

Predsjednik Zoran Milanović imenovao je Nevena Pelicarića svojim savjetnikom za vanjsku politiku. Time je Orsat Miljenić prestao obnašati tu dužnost i sada je samo predstojnik Ureda predsjednika.

Prethodno je Pelicarić razriješen dužnosti hrvatskog veleposlanika u Vatikanu, a kojoj je bio od siječnja 2016. Stoga Hrvatska trenutno nema veleposlanika pri Svetoj Stolici, što je posljedica zastoja u dogovaranju o diplomatsko-konzularnim predstavnicima između predsjednika Milanovića i premijera Andreja Plenkovića, piše Novi list.

Krajem studenog kada je održana sjednica Vijeća za nacionalnu sigurnost, Plenković je predložio popis za imenovanje 12 veleposlanika i konzula. Milanović je taj popis odbio i tražio da on predloži polovicu hrvatskih veleposlanika, odnosno konzula.

S obzirom da Ustav definira da predsjednik Republike i Vlada ‘surađuju u oblikovanju i provođenju vanjske politike’ te da predsjednik, na prijedlog Vlade, donosi odluku o postavljanju i opozivu šefova diplomatskih misija, Pantovčak smatra da Milanović kod imenovanja ima pravo na 50 posto ‘svojih’ veleposlanika i konzula.



Prema tom načelu uglavnom su funkcionirali i nekadašnji predsjednici i premijeri. No, Plenković još nije, kako se čini, na to pristao.

Premijer i predsjednik poslije toga više nisu komunicirali o ovoj temi, a u međuvremenu se pojavila potreba za imenovanje još 26 veleposlanika i konzula, pa ih je ukupno 38.

Na popisu su, između ostalih, Davor Ivo Stier, kandidat upravo za veleposlanika u Vatikanu, i Miro Kovač, kandidat za Pariz.

Kada Milanović i Plenković nastave razgovore o veleposlanicima i konzulima, nije sigurno da će predsjednik Republike upaliti zeleno svjetlo obojici bivših ministara vanjskih poslova i visokih dužnosnika HDZ-a. Možda će Milanović htjeti da netko ‘njegov’ ode baš u Vatikan. Ili u Pariz. Bez obzira što su Stier i Kovač kvalificirani da budu veleposlanici. Kovač je u svojoj karijeri to već i bio, a Stier je godinama bio djelatnik Ministarstva vanjskih poslova, zaključuje Novi list.

Komentari