NATO UPOZORAVA: Bjelorusija bi uskoro mogla napasti Ukrajinu

Bjelorusija, bliski ruski saveznik, uskoro bi mogla napasti Ukrajinu i sprema se potencijalno dopustiti Rusiji postavljanje nuklearnog oružja na bjelorusko tlo, izjavio je visoki obavještajni dužnosnik NATO-a.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, dužnosnik je rekao kako je savez zabrinut da bi se bjeloruske trupe mogle pridružiti borbi u Ukrajini.

“Bjeloruska vlada priprema okruženje kako bi opravdala bjelorusku ofanzivu na Ukrajinu i skoro raspoređivanje ruskog nuklearnog oružja u Bjelorusiji”, rekao je za The Guardian.

Ukrajinski dužnosnici javno su upozoravali da bi se Bjelorusija mogla pridružiti ratu. Dok je Bjelorusija dopustila ruskim jedinicama da koriste svoj teritorij za pokretanje kopnenih i zračnih operacija, NATO nije vidio nikakve čvrste dokaze da su bjeloruske trupe izravno sudjelovale u ratu u Ukrajini, rekao je dužnosnik.



“Ne kažem vam da će sutra tamo staviti nuklearno oružje. Ono što mislim je da su poduzeli političke korake kako bi sada mogli primiti nuklearno oružje ako se donese takva odluka“, dodao je.

“Ako nismo u zastoju, brzo se približavamo jednom. Realnost je da niti jedna strana nema superiornost nad drugom“, naveo je dužnosnik.

Unatoč tome što nije napravio značajan napredak u posljednje dvije sedmice, čini se da Putin ne želi priznati neuspjeh, rekao je dužnosnik.

Problem s zastojem je u tome što će dovesti do “duge, dugotrajne borbe” koja će uključivati ​​”ozbiljan” gubitak života i štetu, rekao je dužnosnik.

“Nijedna strana ovdje ne može pobijediti. Nijedna strana neće kapitulirati”, zaključio je.

 

Komentari