NATO suspendirao obuku iračkih snaga zbog straha od sukoba u regiji

NATO je suspendirao obuku iračkih snaga, izjavio je u subotu glasnogovornik NATO-a, zbog straha od sukoba u regiji nakon američkog napada na visokog iranskog zapovjednika.

“Misija NATO-a se nastavlja, ali je obuka trenutno suspendirana”, rekao je vršitelj dužnosti glasnogovornika NATO-a Dylan White.

Dodao je da Sjevernoatlanski savez poduzima sve mjere kako bi zaštitio svoje pripadnike.

NATO-ova misija u Iraku pokrenuta je 2018. a cilj joj je uvježbati iračke oružane snage kako bi se spriječio ponovni ustanak Islamske države (IS).



U nju je uključeno nekoliko savezničkih zemalja, ali i nečlanica poput Švedske i Finske.

I međunarodna koalicija protiv IS-a predvođena SAD-om također je odlučila suspendirati obuku iračkih snaga, objavila je njemačka vojska koja ne sudjeluje u NATO-ovoj misiji.

Nakon Njemačke, uslijedila su i slična priopćenja Danske, Norveške i Švedske.

NAKON AMERIČKOG NAPADA Njemačka obustavila sve aktivnosti i povlači svoje vojnike iz Iraka?

Generala Kasema Sulejmanija, zapovjednika elitnih snaga Kudsa u sklopu Iranske revolucionarne garde, ubile su u petak američke snage u bagdadskoj zračnoj luci po nalogu američkog predsjednika i ta likvidacija pobudila je strahovanja od sukoba između dvoje neprijatelja.

Garda je u subotu zaprijetila da će Iran kazniti Amerikance gdje god budu u njegovu dosegu zbog ubojstva generala Sulejmanija.

General Golamali Abuhamzeh, zapovjednik Garde u južnoj pokrajini Kerman, spomenuo je mogućnost napada na brodove u Zaljevu.

Komentari