NATO: Rusija će snositi posljedice, ako napadne Ukrajinu

NATO

Glavni tajnik NATO-a Jens Stotenberg upozorio je u petak Rusiju na “posljedice” i “cijenu koju će platiti ukoliko upotrijebi silu protiv Ukrajine” sa snagama spremnim za borbu upućenima na granice te zemlje.

– Jako nas zabrinjava ono što se događa. Rusija je drugi put ove godine koncentrirala tešku opremu, tenkove i postrojbe spremne za borbu na granice Ukrajine. Retorika joj je agresivna i nisu jasne njezine namjere, izjavio je Norvežanin Stoltenberg na konferenciji za novinare u sjedištu Saveza.

– Rusija je u prošlosti napala Ukrajinu pripojivši Krim i podržava separatiste u Donbasu. Mora biti jasno da će ukoliko Rusija upotrijebi sili protiv Ukrajine to imati posljedice i za to će platiti. I zato i dalje pozivamo Rusiju da izbjegne eskalaciju, upozorio je.

– Situacija u Ukrajini će biti jedna od glavnih tema sastanka ministara vanjskih poslova NATO-a u Rigi u Latviji, u utorak i srijedu, naglasio je.


Jens Stoltenberg nije precizirao što će NATO poduzeti ako Rusija vojno intervenira u Ukrajini i nije želio podijeliti obavještajne podatke kojima raspolaže.

“Moskvi poslane poruke”

– Situaciju doživljavamo jako ozbiljno i Moskvi su poslane poruke, rekao je jedan diplomat NATO-a, prenosi agencija France presse.

Ukrajina je partner NATO-a, ali nije zemlja članica Saveza i ne može se pozivati na članak 5 Sjevernoatlantskog ugovora, precizirao je diplomatski izvor.

NATO nije intervenirao tijekom aneksije Krima ni tijekom ruske vojne intervencije u Gruziji 2006. godine.

Članak 5 propisuje da se oružani napad na jednu ili više članica NATO-a u Europi ili Sjevernoj Americi smatra napadom na sve članice Saveza.

-NATO pomaže Ukrajini u jačanju vojnih kapaciteta, obuci vojnika i u osiguranju sustava naoružanja, rekao je Stoltenberg.

Podsjetio je da je ponudio Moskvi nastavak dijaloga na sastanku Vijeća NATO-Rusija da bi se smirile napetosti i izbjegao bilo kakav incident nakon jačanja ruske vojne nazočnosti na granici s Ukrajinom”.

– Ali Rusija nije prihvatila tu ponudu, sa žaljenjem je istaknuo.

Komentari