Natjecanja i smotre za učenike ipak bi se mogla održati

Nikolina Vukovic Stipanicev / CROPIX

Agencija za odgoj i obrazovanje počela je razmišljati o tome da se natjecanja učenika ipak održe i to od rujna do prosinca.

Naime, rezultat je to upornih zahtijevanja roditelja, mentora i samih učenika, ali i reakcije pravobraniteljice za djecu, koji su se žalili na odluku o otkazivanju natjecanja te tražili da se ona održe u nekom obliku i to do 30. kolovoza.

Zbog toga su i pripremili prosvjed koji su sada s 5. lipnja prebacili na 16. lipnja.

Traži se ukidanje odluke o otkazivanju natjecanja

Inicijativa roditelja i učitelja za povratak natjecanja od Agencije za odgoj i obrazovanje traži da se vrate natjecanja i ukine prethodna odluka o njihovom otkazivanju.
iz inicijative poručuju, u razgovorima s kabinetom premijera napravljen je pomak te će



Agencija povući svoju odluku i natjecanja će se nastaviti u jesen. Za njih će se dodjeljivati redovni bodovi za upise.

Također, iz inicijative naglašavaju da se otkazivanjem natjecanja ubija elan djece. “Naime, i inače imamo inflaciju petica u obrazovanju. Ove godine u uvjetima online škole, ta pošast će uzeti još više maha. Jedina opcija koji su izvrsni i nadareni imali da se istaknu iznad napuhanih odlikaša jesu upravo bila natjecanja koja su im sada oduzeta”, navode u priopćenju.

Da se radi na tome da se natjecanja i smotre učenika osnovnih i srednjih škola održe u periodu između rujna i prosinca 2020., potvrdili su iz AZOO-a za Srednja.hr.

“Tražimo da do 16.6 kad bi išao novi prosvjed, naprave novi Vremenik, rekao nam je Smiljan Pilipović iz Inicijative dodavši da ne treba čekati do rujna da se nešto konkretno počne raditi u Agenciji te da ostaje prijepor posebno oko bodova koje bi osmaši trebali dobiti te da će se inzistirati da se s tim nešto učini kako bi oni dobili svoje bodove za upis u srednju školu”, navode.

Oprečne informacije iz HZJZ-a

Uz to, naglašavaju i da se natjecanja u drugim, pa i susjednim zemljama, nisu u potpunosti otkazale, te da se održavaju i Međunarodne olimpijade, kao i Matematička olimpijada u Hrvatskoj, a i da od HZJZ-a dobivaju oprečne informacije.

“Inicijativa je u posjedu mišljenje Voditelja epidemiološke službe HZJZ koji govori da nema ništa sporno u načinu organizacije natjecanja kako predlaže Inicijativa. Drugo priopćenje ravnateljstva HZJZ govori da su natjecanja događaj povećanog epidemiološkog rizika (u ovom priopćenju ravnateljstvo obrazlaže da nije moguće organizirati susrete par stotina djece na jednom mjestu što apsolutno nitko nije niti predložio! Čekamo da se HZJZ dogovori sam sa sobom, a u međuvremenu čini se da je moguće organizirati natjecanje u noćnim klubovima budući da oni ne predstavljaju epidemiološki rizik”, navode, piše Srednja.hr.

Komentari