Nataša Novaković: Obratit ćemo se Ustavnom sudu da odluči tko je nadležan u postupku mog izuzeća

N1

Predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković za N1 je govorila o izvješću Organizacije Vijeća Europe za borbu protiv korupcije – GRECO- o stanju borbe protiv korupcije u Hrvatskoj te o predmetima kojima se bavilo Povjerenstvo poput uloge premijera Plenkovića u aferi grupe Borg i slučaju Helsinki.

Nataša Novaković rekla je kada očekuju izvješće Organizacije Vijeća Europe za borbu protiv korupcije – GRECO- o standju borbe protiv korupcije u Hrvatskoj.

“Povjerenstvo zna da je plenarna sjednica na kojoj se raspravljalo izvješće o Hrvatskoj bila početkom prosinca, očekivali smo da se to izvješće objavi u siječnju na engleskom i hrvatskom jeziku, no još ga nema, nemamo neke informacije, vjerojatno je još uvijek u prijevodu. Očekujem da će, s obzirom da su bili kod nas i evaluirali situaciju, a kasnije smo se i sami obratili tijelu s obzirom na događanja prošle godine, izvješće ići u smjeru jačanja Povjerenstva i njegovih ovlasti”, kaže Novaković.

Što se tiče predmeta kojima se Povjerenstvo bavilo, a koji bi također mogli biti u fokusu GRECO-a, ističe se pitanje uloge Andreja Plenkovića u aferi Borg, odnosno tog predmeta, kao i slučaj Heslinki, to jest putovanje na kongres Europske pučke stranke.



“Najveći smo problem imali u suradnji s uredom premijera i određenim ministrima u predmetu Helsinki koji smo doista završili na način da smo donijeli odluku da su postupali suprotno načelima, međutim protiv te odluke je uložio pravni lijek, dakle podnesena je tužba na Upravnom sudu.

U predmetu o grupi Borg je traženo moje izuzeće, jučer smo dobili rješenje Visokog upravnog suda kojim se odbacilo naše traženje da se odluči o izuzeću i mi ćemo se već danas obratiti Ustavnom sudu da donese odluku tko je nadležan, da odluči kako će provesti postupak mog izuzeća i tko će o tome odlučivati”, kaže Novaković za N1.

Komentari